Tuesday, 28 October 2014

Popular .. famous .. well-known .. Dan seangkatan dengannya

 It's about popularity ..
Actually kita tak boleh cakap yang orang popular tu sombong and whatsoever .... sebab firstly dorang memang memerlukan privacy .. to be a normal person who can walk happily around the shopping complex without wearing a niqab 36hours and cap etc .. just understand yang tak semua dia mampu layan .. gila ! Tak jadi kerja kut . Kalau ada sejuta peminat , setahun memang lingkup le bisnes dia ..
Aku tak tahu sama ada kebetulan atau memang Allah nak sedarkan aku tentang realiti dunia ..  But . 
Dalam dua hari ... Aku jumpa orang popular  yang tetap pendirian . But caranya salah dan aku yang baru nak memahami terus tersalah faham atas perangai yang ditonjolkan dia dan menyebabkan aku membuat persepsi yang bukan bukan.  Sorry sis. 
Then . Aku tengok video mat lutfi pasal 'rant on popularity ' ..dimana Kat situ dia jujur bout their feelings bila selalu jadi attention ...
Last , aku baca novel about popularity .. yang dia tak suka jadi attention dan rimas dengN kehidupan dorang .. yang sometimes fake .
Aku tak faham apa maksud semua ni but aku sedar something ... Aku tak patut crush on someone yang too popular.   Entah , aku tak tahu kenapa .. Tapi aku rasa cam ni.  Ha ha ..
Aku tak perlu sibuk perihal orang popular yang ad kehidupan sendiri ..  just layan semua orng macam biasa .. no darjat.  If i could ...
Kalau dulu , aku g mana mana mesti wish yang aku nak tangkap gambar dengan artis dan berharap aku dapat sign dia .
Tapi lepas aku sedar yang , kdg kdg kita dilayan tak ikhlas .. Aku malas nak terlibat .. Aku nak jadi macam Hana (watak novel ) ..
Aku tak perlukan perhatian daripada orang popular untuk tumpang sepayung menjadi popular pun... If i want it , i can do it myself ... Aku hidup cara aku .. kwan dengan sesapa nak kawan dengan aku . Tak perlu cari seorang yang tk ikhlas memerlukan kita . Shit ! Aku memang pantang dengan orang yang tak ikhlas dalam persahabatan or whatever yang berkaitan dengan hidup.   
Well.. sampai situ aja lah dulu...
Aku harap apa y aku nak sampaikan , sampai lah ... if tak aku delete ! --'''
Via badak bunting berendam (sedap lak nama tuh )

Sunday, 26 October 2014

Lepas seabad tak bersua .....

Dengan suara yang begitu flat aku katakan bahawa ini adalah entry yang kedua lepas entry pertama aku unsaved ..

Bagus ..

Baguslah ..

^^

Boleh aku cakap yang perpisahan boleh mewujudkan jurang antara dua tiga empat atau sejuta insan sekalipun ?

Once berpisah ..

Lost contact. 

Tak dapat tahu perkembangan .

Rasa akward yang teramat sangat ..

Segalanya berubah .. dulu kau dengan dia bff ever ever ever.   Makan sama sama , tidur sama sama ,  buat semua sama sama.. But now , bila jumpa , masing masing diam , nak cakap apo ? Aku pandang hang , hang pandang aku . Then ?

Actually , aku daripada kecik dok ade best friend .. yang ada cumanya kawan buat main salai daun jambu jek ...

Sehinggalah aku pindah time darjah 5 .. kat sana aku jumpa ramai uolls kawan kawan yang damn nice very much . Aku start faham macam mana nak jadi a good listener .. A good friend ..

Sampaikan kami wujudkan satu group TPOS .. her her , sweet tak ? Yang terdiri daripada 6 orang .. masing masing ada couple .. dgn group ni satukan kami , weolls jadi rapat , selesaikan masalah sama sama . Selain TPOS .. Aku ada ramai kawan yang sampai sekarang aku masih ingat . Aku ni bangsa jenis tak reti nak bergaul dengan ramai orang , tapi banyak mana y aku kawan aku akan ingat . Jadi , cukup lah aku ada dua tiga yang rapat . But . Yang lain pun aku kawan jugak ..

Tapi . Lepas UPSR . Aku dah lost contact dengan semua . Either TPOS or kawan yang lain ..

Kami dapat result yang sama ..  Cuma dorg bertuah sebab dapat asrama ..

So aku jalani kehidupan aku sebagai pelajar sekolah harian .. Tapi masih terselit kedukaan di dalam hati yang suci ini . Eceh . Ok bukan ini sebenarnya aku nak cerita .

Jadi , aku masih try nak rapatkan each other . Since aku masih kat kedah tahun lepas . Boleh la hang out kalau cuti panjang panjang.  Time tu rasa tak akward sangat sebab semua masih baru nak sesuaikan diri dengan surrounding sekolah masing masing , jadi masih ada rasa rindu tak mau berpisah dengan kawan kawan .

But now .

When i looked at fb .. tambah tambah time cuti .. seems like they're happy w their life.  Ya ,  Aku pun tumpang happy le dengan kebahagiaan mrk . Bukan aku nak nengok dorg sedih memanjang . Cuma hati aku sometimes terdetik 'adakah mrk dah lupakan aku ? ' her her . Hati aku kalau bab ni memang mudah sangat touching .

Tambah tambah kalau cakap ' zati kawan kau si minah ni dapat pergi overseas .. yang kau ni dapat apa ? Dapat pergi over the sea ? '

Ohohooo, cik kak . Kalau kau cakap camtu kat aku , umpamanya kau serahkan diri kau kat buaya untuk dimakan hidup hidup . Aku 'naggappp' kau kat situ gak le .

Aku actually respect life dorg . Cuma aku rindu time weolls togather . Laughing ..

Aku kadang kadang boleh jadi stalker yang creepy .. hew hew hew .... seorang demi seorang aku stalk .. boleh dikatakan setiap kali aku stalk lah ... hati aku ni selalu je ada anasir jahat tahap setan . Tak suka tau .. --' selalu ja terdetik kat hati aku .. " ingat ke tak kat aku ? Ingat ke tak kat aku ? " hahaha, betapa lulls nya  ...

Saturday, 25 October 2014

Two different types of people nowadays

Dalam  beberapa minggu ni aku ada terlibat in a few accidents . Haha , accidents sangat ! --' . No actually beberapa kejadian yang akan menjadi ingatan aku selamanya supaya jadi tegas in whatever situation .

So....

Dua hari lepas aku pergi hospital . Dan aku breakfast kat sana sbb tak dan nak makan kat rumah . Since makanan kat sana sedap and affordable.... Selalunya aku amik bubur nasi dengan ikan bilis goreng , kicap dan bla bla bla yang seangkatan dengannya tuh . Tapi hari tuh aku terdetik nak tukar selera . Aku order soto kat bangla tuh ..

Me: soto satu ...

Lepas tu dia terus amik mangkuk dan bubuh nasi himpit .

Aku pun menjerit lah dalam hati ' Weh mangkuk .. Aku nak soto bihun lah  .. '

Pastu aku cakap le kat dia "soto bihun lah " dia dongak tengok aku Pastu  terus amik so'un goreng dia letak dua genggam .. dia bagi aku . Im just looked at sup .

Telinga aku dah berasap macam kereta api tahun 1886  .. panas je muka aku ..

' Bengong lah bangla ni . Nak bagi aku makan hapa ni . Kecik besar kecik besar je aku tengok kau . ' aku tengok mangkuk dan muka dia silih berganti . Dia buat muka ayam je . Cam tak bersalah lak . Haih ,.. Aku tarik nafas pepanjang sampai tk de oksigen boleh tarik dah . Aku hembus perlahan lahan .......

"Saya nak soto bihun ... bukan nasi himpit dengan so'un " dia nampak sebenarnya aku tengah bebal tahap nak cabut kepala dia . Tapi dia buat tak faham . Dok ape , dok ape ...

Dia cakap "in....ini lah soto " perlahan je dia cakap . Pastu dia pergi kat tray bihun  . Dia tarik bihun panjang panjang , pastu gaul  , mukanya pandang aku macam budak setahun mintak lollipop. Apa motif kau ? --'

Ada kakak tu datang dan tanya kenapa . Dia cakap dia nak soto dan pot pet pot pet .. Aku rasa sengal otak ja berdiri nengok muka dia lelama . Aku blah ..

Bila aku pandang belakang dia duk mengadu kat kakak tu sampai muncung mulut mulut . Ehh aku ikat mulut dia dengan tape nanti ha .. mengadu hapa entah sampai mulut panjang 3 meter .

Bila aku nak makan soto tu . Semua kembang . EXPAND ! Tk de sup  and the bihun be like ulat ulat kembung . Errrr, ni bukan sup namanya , macam sampah . Sup pun dah hilang tah ke mana . Tapi aku makan gak le walaupun muka aku dah macam gorila merajuk dengan girlfriend dia . Series aku bebal gila dengan bangla tu . Erghhhw!

The second story lak ..

Aku Kat shopping mall beli barang . Dah nak bayar dah . Depan aku ada cina lelaki tengah main tab sambil peluk fail . Aku tengok barang dia banyak je kat meja tu siap sayur tiga empat plastik sampaikan aku nak letak barang pun tak boleh .. Tapi dia relax je main tab .

Tengah nak jalan ke depan tuh . Kakak aku terlanggar benda dan terjatuh , i was behind my sister . Time aku nak tolong kakak aku , dia dulu dah duduk kutip barang tu .. tab dia dia kepit kat ketiak .. sekali tengok cam hindustan . Hehe . Lepas tu mata aku terjatuh kat minyak dengan stick sebelah kaki dia kat lantai .. pelik .. kenapa dia tak letak sekali dengan sayur ...

Lepas tu , aku usha je dia . Angkat plastik plastik tu ke depan .. Angkat barang barang bla bla bla tuh ke depan nak scan ...

Dah habis semua . Aku tengok cashier tu bagi baki kat cina depan tu . Baru hati aku nak cakap ... Dia angkat minyak dengan stick dia naik atas ..

Berbunga bunga mata aku bila teringat dia tolong angkatkan barang untuk orang lain . Humble gila lah . Aku salute dia ! Aku rasa dia mybe bos or something sebab dia pegang tab and files yang ada plan plan tuh . Entah la . But kalau betul dia bos .. Aku bangga gila le jadi rakyat malaysia .sbb ada masyarakat cam ni . Hahaha, cam besar sangat je jasa dia .

Siap dia bayar semua .. Aku tolak le troli ke depan .. Tapi dia tengah halang . Aku tunggu je lah .

Agak pelik sebab dia taknak cashier tu masukkan minyak dia dalam plastik . Dia suruh lekat tape je .

Lepas tu dia sedar aku tunggu , lantas dia keluar nak bagi aku lalu . Ah , so nice .
Aku lalu sambil tersenyum .. pastu aku cakap terima kasih .

Okay ..

So ..

Aku just nak cakap kat sini yang . Everyday .. Ada yang memerhati . Ada yang judge dalam diam .. Apa yang kita buat kadang kadang boleh mendatangkan marah orang and sometimes boleh buat orang bahagia . Walaupun ia takde kaitan dengan orang tersebut .

Apa pun yang kita buat . Dengan niat y betul . Jangan buat perkara yang mendatangkan fitnah .

Apa yang kita tolong orang . Walaupun sikit jasanya , bagi mrk terlau banyak sebab dah tolong . For sure semua pernah rasa cam ni . Speechless bila orang tolong buang sampah atas kepala...

Aku dulu . Bonet kereta tak tutup and kita orng dah nak kuar parking . Tetiba ada orang ketuk tingkap and tunjuk bonet . At first aku takut gak sbb mybe perompak ke hapa . But dia tolong tutupkan bonet . So nice .. sampai sekarang aku ingat ok .

Berbanding dengan bangla tu . Banyak sangat perbezaan ...

Note to myself jugak .

Tuesday, 21 October 2014

When people behave like shit to others

*kilat kan pisau *  , sama ada kau ni kurang kasih sayang ke .... orang dah bagi kasih sayang tapi kau tak faham bahasa ke ... atau memang tak pernah tahu kasih sayang tu hapa .. which one dear ?

Segelintir manusia macam ni la yang selau rosakkan semua benda . Straightforward , semua events atau perkara yang melibatkan dia . 100% mesti lingkup. Mungkin dia ada aura ... aura apo pun den dok tahu .. sama ada mulut dia , hati dia atau both ..

Aku takde niat nak point kat sapa sapa . Mungkin juga tk de kena mengena dengan aku.. just my opinion tentang manusia spesis macam ni .

Manusia yang spesis macam ni boleh juga dicampak ke dalam golongan yang UNIK . Ada kelebihan yang orang lain tak ada . Umphhh, very unique !

Iya.

Aku faham . Kita tak sempurna . Tak semua kita nak ,kita akan dapat . But , try terima apa yang dah tertulis oleh Allah untuk kita. Let it go . Tak kisah la sesusah mana pun nak lepaskan , asalkan kita try .

I wonder.  For those yang suka sakit kan hati orang ni ....

Are you happy w all of this ? Suka ke tengok orang sakit hati ? Dengan cara tu kau rasa kau happy ? Kau nak cakap yang "hey aku tak dapat ,dia pun tak boleh dapat la nyah ! " ... But , apa kau dapat atas semua ni ?  Tak dapat apa apa lah Weh .. buang masa , baik pergi baca novel . At least dapat la gak kebahagiaan walaupun sementara . Better baca Al quran ... tenangkan sikit hati tu , biar Allah buangkan rasa yang tah apa apa dalam hati kau ...

Macam mana kau boleh jalani kehidupan atas kesengsaraan orang lain ? How how ? Bayangkan kau dah bunuh semua orang yang kau tak suka ... Dan after dat , kau boleh pergi jogging hari hari dengan riang ria bersama ribena dengan lapang hati.. for sure lepas ni kau boring punya . Yo le , takda sesiapa nak bergaduh . Pastu kau menyesal dan exactly kau pun turut MERANA .... hmmm, kesian ..

Kejam kan . Happy atas kesengsaraan orang lain .. sampai masa benda tu 'pap' kena kat kau . Tahu le langit tu tinggi ke rendah . Memang kau down sangat sangat lahai .

Aku pernah usulkan pendapat aku pada Jihan ( berbangga lah kau , haha) .. satu situation yang paling dekat dengan kita and I'm pretty sure dat semua orang even nenek aku pun pernah lalui ni .

Situation 1

Bila orang tu datang kat kita slow slow bagaikan harimau nak terakam rusa ... pastu dia tanya

"Hey my swittie friend .. *sambil Gosok bahu .. berapa markah kau ? " Dengan penuh lenggok dan gaya dia bertanya . Sebab dia tahu markah dia paling tinggi dalam kelas . Well 100 kan.

"Hmm, tah le . Aku dapat 15/100 je . Tak tahu kat mana salahku .. " sipi sipi lagi nak nangis ni ha .

" Hmm itu la . Tapi kan aku rasa kau memang bodoh la sebab kita kan belajar sesama dari pagi sampai la pagi besok .. Tapi aku dapat je 100 . Tkpe , banyakkan bersabar " hamek kau . Kalau kena kat aku memang aku menangis tepi telinga dia atau aku sumbat meja dalam mulut membatak dia tu je . Dalam  Selimut ada duri ye .

But bila once kena kat diri sendiri .. menangis takdak arah cek oi .. habis semua nak sembur , cakap tuh cakap ni ... hey uolls , salah sapa sekarang ?  
Sapa yang jawab exam paper kau ? Kawan kawan kau ? Pastu kalau ceritanya kau jawab exam pakai toyol ?  Nak marahkan toyol sebab buat bagi salah jawapan sampai kau dapat -5/100 dalam exam? .. itu boleh pakai lagi. . Tapi kalau dah awak sendiri yang jawab paper awak tuh ... Nak marah orang buat apo yang ? Marah la diri kau. Suppose to be kau pergi depan cermin . Kau soal diri kau kenapa kau bodoh sangat , tak alert jawab soalan . Ni tak . Nak hentam orang . Ecehh, Ajet Ajet puas hati lettew .. her her her

Banyak lagi situations aku nak tulis.  Tapi kemalasan aku dah mencapai tahap badak bunting berendam .. nanti le aku sambung merapu lagi.

Saturday, 11 October 2014

sebab aku rindu .

yaa , aku rindu nak tulis dan membebel benda benda mengarut .. cakap sorang sorang . oh well , aku memang suka cakap macam orang gila tengah bebel kat tepi highway . so , now aku tengah break a few weeks *dua minggu je pun* daripada exam . 

talk about exam ,

walaupun pada entri entri yang dahulu aku berjanji dan bersumpah setia untuk mentaati masa sebagaimana pelajar pelajar cemerlang yang lain lakukan , hahahah .... aku still macam tengah cari habuk dalam longgokan sampah . sudah le tu , izzati memang suka cakap keling -.- hoi ! serius , 4 kali exam .. empat empat kali aku kelam kabut saat saat akhir . how was that ? tah lahai , aku benci gila stress !

aku memang baca .. semangat nya kiahh , sampai kan sebulan sebelum exam aku dah letak *nahh* bergunung ganang buku untuk menelaah . baca satu buku , ye faham ... letak tepi , buat nota . bayangkan empat kali exam aku ada empat nota sejarah bab 5 , BAB 5 sahaja . aku sedar , masa dihabiskan kat situ le yang aku tak sempat nak hafal bagai . lepas tu , dah baca , seminggu sebelum exam .. release tension sebentar . pastu PLUPPP ! lupa macam tu ja . aishh , aku gatal je tangan nak korek otak ni ha . T_T

tapi , alhamdulillah . boleh je aku buat exam . tapi tu la , persediaan nya aku rasa macam nauzubillah .. 


routine aku sekarang pun bertambah . rasa macam aku lah lelaki , aku lah mak (jangan percaya ! dusta ! haha ) , aku lah adik , aku lah pelajar . bibik pun sometimes .. but , aku suka keadaan macam ni . dah dapat bayangan macam mana bila aku belajar kat chicago nanti . etetetettt ! alah , takda la bertambah mana pun. malas lagi ada kut . pagi pagi aku malas nak masak nasi .. so , aku rembat je la apa yang ada dalam almari . 

pada peringkat yang begini . tahap kemalasan aku nak memasak adalah 99/100 kecuali masak air , masak nasi . dulu , aku selalu uolls tolong mak aku masak , ingat lagi tahun 2013 aku dengan geng geng aku pakat nak bawak nasi goreng hasil air tangan sendiri g sekolah . aku pun suruh mak aku ajar , pastu aku halau mak aku g siram pokok dan aku dok ketung ketang ketung ketang kat dapur . pastu orang puji aku masak sodap . hahaha ! nade.... biasa saja lo .

tapi sekarang . hambek kau ! lepas aku berjauhan dengan mak aku . aku jadi allergic kat masakan aku sendiri sebab aku pernah masak nasi goreng takde rasa , mee goreng berkuah masin.. tengok , betapa pentingnya kehadiran ibu dalam hidup kita . so , respect our mother . aku pun hairan , how can nasi goreng aku takde rasa ? pelik doh . aku letak garam semua dah . aishh , umi .. lepas pada kejadian yang mengerikan itu , aku stop memasak . aku benci masakan aku . hahaha , nantila aku belajar dengan mak aku ,itu la dia belum habis turunkan ilmu ilmu berkuasa dia kat aku , aku dah pindah kl . 


daripada apa yang aku perhatikan , ada baik buruk duduk jauh ni . tapi kalau tengok kat aku lahai , buruk nya yang banyak . bila kat sini aku dah kena buat kerja rumah , basuk baju dan bla bla bla tuh . bila balik rumah mak haku le , I'll be a Queen . pagi makan , petang makan , malam makan ,lepas tu tidur , tengok  la sikit pemandangan kat luar , selebihnya aku menjadi kawan rapat dengan sofa , katil , carpet . 

mungkin kat sana , graviti lebih kuat kut . tah la , tapi kat sana aku selalu mendarat je . atas lantai pun boleh tidur . anywhere !! sebab tu la bila balik kl , aku nampak gemuk macam betty (aku kan pakai spect , harus la betty sbb macam comel gitu ) .. mai cek habaq mai . seminggu aku kat rumah , seminggu tu la pagi petang malam makan menu aku . semua aku order kat mak aku . yo la , bila lagi mau manja manja ngn mak tite . sebab tu la . i always put my mother here *heart* =)

Thursday, 9 October 2014

Rest ..

I'm resting now . Berkabung . Hahaha , hari gelap sedunia . I put everything in black . Either wallpaper phone, wallpaper whatsapp, DP fb whatsapp .. yaa, dats cute . Very Omaigod cute . Starting now , my favourite colour is black . I love black so much . And , same goes to my heart . Black in colour .

Sudah . Tersampuk jin bi . Anyway,   aku tengah happy gila nak mati tercekik kaki lembu . Nak lompat sampai langit and act like I'm a bird . Exactly . When my heart was hurted ... I love to comparing myself with bird . Because , there *pointing to the sky* ... there is the most peaceful place . I'm free there . Without thinking others . For sure a bird also has life . And they're happy living their life . Bebas berterbangan , sapa nak kacau ? Dari satu pohon ke satu pohon . Dari bawah ke atas . Bosan di bawah , terbang ke atas. Hmm,

I wonder .

Why I'm always hurted ? 
Why I can't get a part of happiness ?

Faith .

Takdir .

Takdir tempatkan aku kat sini dan hidup begini . Takdir Allah .

Aku faham . Aku tak mempertikaikan takdir .

Ditulis begini ,

Hidup pun begini lah .

Allahuakbar ...

####

Luahan aku ... 1 2 3 go !

Aku tak faham keadaan macam sekarang . Exactly aku belum Meatured !  Aishhhh, lembab betul nak faham keadaan yang as simple as ribbon . 

Kalau aku diberi satu hadiah . Aku pilih , aku nak hadiah dimana aku dapat baca isi hati orang . Supaya . Aku tahu apa yang dorang fikir pasal aku . Apa sebenar benarnya perasaan orang . Supaya aku boleh pilih hati yang betul betul dengan aku . Ikhlas ... Supaya aku tak salah anggap dan buat kesimpulan sendiri yang boleh membawa kepada pergaduhan ... Supaya orang tak tipu aku ...

Tapi, itu lah cabaran ,dugaan Allah, ujian Allah . Hati Dan perasaan . So lebih private kalau tak dapat baca hati orang ... sbb hati tak boleh tipu .....

Talking about rest ..

Really, I need rest .

Rehat daripada perasaan ,
Rehat daripada ribut taufan,
Rehat daripada angin kencang ,
Rehat daripada bercakap ,
Rehat minda ,
Rehat hati ,
Rehat mata,
Rehat mulut,

Sebab . Aku penat .. disebabkan aku tak merehatkan benda benda alah tu la hati aku sekarang macam kapal karam kat laut hindi .

Satu hari aku mintak , aku taknak bercakap .. Tapi masalahnya , setiap kali aku jumpa kawan kawan aku . Mulut aku dah macam kuali karat uolls . Borak sembang sembang borak gelak !  So how ?

Damai lah kau disana ....

Damai lah

Damai .....

Monday, 6 October 2014

Apa yang aku lebih cenderung kepada

Assalamualaikum ,

Apa yang aku minat . For now kecenderungan aku agak matang . Har har , I am trying to be meatured . Open minded , not too childish .. tapi hakikatnya , suara aku macam budak budak Gedik , ketinggian aku macam budak kecik , kalau aku marah pun pemikiran aku macam budak kecik . So , what now ?

Tapi sekarang . Bila aku cakap I'm trying . That means aku tengah dalam proses kematangan lar . Tak semua benda kita boleh jadi matang . Berfikir secara matang . Sometimes, we have to enjoy our life .  aku tak pasti aku ni budak ke mak nenek yang suka membebel . What do you think ? Aku benci gila kalau orang bebal kat aku hari hari pastu benda yang sama.  Kalau setakat pendek pendek tkpe la . Ni ha , sampaikan aku nak mandi pun terpaksa bersila mendengar khutbah undang undang nak mandi . Etika dslam bilik air .
Pikir ni bilik air sultan ?  VVIP ? Sampaikan nak letak carpet dalam bilik air .

Aku tak puas hati ni ha sal bilik air.

Aishhhh,

Weh,dah nama bilik air of cos la tempat di mana kita hendak membersihkan diri menggunAkan AIR . ade orang mandi pakai angin ?  Lepas tu , keluar bau wangi macam gula gula ?  Nak nak je aku sedut kepala pakai vacuum . Kalau mandi of cos la basah Weh . Aku tak tahu kalau certain persepsi y mengatakan bilik air tak boleh basah . Its Okai because it's depend on cara hidup dorg , protokol nenek moyang ke.  Tapi kalau aku , there's no etika dalam bilik air kecuali kalau buat bilik air tu serupa sunway lagoon .

1st . lantai bilik air tak boleh basah . Pastu macam mana ?  I wonder , macam mana nak mandi tanpa basahkan lantai bilik air?  Nak buang hajat , nak basuh muka nak Gosok gigi without basahkan lantai .. semua tu pakai air kut . Dan aku betul betul tak faham protokol ni . Aku pernah pergi shopping mall ni , toilet ya of cos lar macam buat pameran emas .
Dan kat lantai tu takde air . Iye aku faham . But takkan hmm , ok dah pening kepala aku pikir . Tu baru shopping mall . Kalau rumah y mempraktikkan protokol macam tu ...

2nd . Paip air macam kat KLCC . Ok dah aku taknak comment but aku tak suka ni.  Kau tahu benda ni menyusahkan gila.

3rd.  Lepas guna kena mop . How about this ?  Allah... Aku rasa ni macam psiko gila . Rasa macam geli sangat ke kalau ada air dalam bilik air ?  I think it's suppose to be " dry room " Pastu letak tanda " no water allowed" . Perlu ke mop lepas mandi ?  Kau bayangkan tak moyang dulu dulu mandi sungai macam mana , basah basah naik kat gigi sungai ( haha, macam tk de kaitan lak ) James Brooke ke Parameswara mandi pun pakai air . Mop lantai sebab nak tidur dalam bilik air ? Ke takut air ? Orang kampung Cemana lak hidup air melimpah limpah kat bilik air .

Aku pernah la tengok cerita jepun ke korea tah . Yang bilik air dia very neat sampai tk de air pun kat dalam toilet pastu berus gigi pun sopan sopan je.  And I`m pretty sure that masyarakat Malaysia nak ikut budaya barat y mandi dalam bath tab without air yang melimpah Dan boleh Baca Surat khabar sambil  mandi .

But , ketahui lah bahawa kita berada dia Malaysia dia mana suhu sehari hari ialah 26°c upper . Dan bukan di Chicago yang suhu hari hari dia 11°C yang tak payah mandi , just basuh muka pun dikira mandi . Tapi malaysia , tak mandi .. acah basuh muka , mandi ala kadar . Alamatnya , bau macam susu basi lar . Malaysia panas lembap kut. 

Jadi , intro aku pun Dh macam mak nenek . Kesimpulannya , aku suka sangat bagi ceramah kat orang while aku benci gila kena bebel kecuali mak aku . Aku redha mak aku nak bebel
Banyak mana pun aku suka .

Selain daripada minat membebel . Aku juga ada minat beberapa perkara baru , benda baru dan hal hal yang baru .

Sunday, 5 October 2014

Hari Raya Aidil Adha

bergema takbir di pagi raya . menyambut aidil adha . bulan mulia . uuuuuuuuuu..... bersyukur pada yang esa .. (tak ingat dah )


jadi , ketika aku sedang menulis ini , takbir sedang berkumandang dari merata rata tempat di seluruh daerah Klang .selepas aku menutup buku di pagi yang hening tadi , aku berjalan menuju ke jendela untuk menikmati keindahan pagi . dari atas , kelihatan hanya beberapa kereta yang tinggal dan termasuk kereta aku . woii ! mana p semua manusia ? balik kampung kah ? serius lengang ..hanya takbir dan siulan burung yang kedengaran . saya terasa di hati . sambil menyedapkan hati , aku kembali membuka buku .. acah acah  nak baca le .kemudian sekali lagi aku menghampiri jendela apabila takbir semakin kuat kedengaran ..

 Allahhuakbar Allahuakbar Allahuakbar .... lailahailallahuallahuakbar ..

dari hujung jalan ada satu keluarga menaiki motor , ayah anak dan ibunya . pakai pakaian raya . *aku tengok kat tee shirt aku pakai * . slow pulak motor ni bergerak , nak bagi aku usha lelama ke  macam mana ni ? aku masih melihat .... pada waktu itu , aku tak fikir apa apa . erti kata di sini adalah , takda la aku nak fikir kenapa nasib aku sebegini kenapa itu kenapa ini . pelik kan ? aku tenang . cuma terpalit rasa sebak kat dada . mak ayah aku tak raya dengan aku . 

(ni bukan rumah aku pun .)

takkan ada bersalam salaman . main bunga api keliling rumah . buat ketupat sama sama . tukar langsir sama sama . apa lagi ? hmmm , ya basuh panggan . pergi sembahyang raya . everything la yang selalu kita buat time raya . aku tak dapat untuk raya kali ni .


by the way , ini first time aku beraya while mak ayah aku jauh nun kat sana . aku try biasakan diri  . well , hidup takde cabaran apa makna kan ? it's like corak kain batik lar . aku nak bagi kain batik aku bercorak cantik cantik . 



(again sorry ciplak gambar .. google bagi . lagipun gambar ni buat aku teringat kembali nostalgia .. ehhhh , dafi ! har har )

sekarang baru aku faham macam mana perasaan menjadi anak perantauan . haha , lol .


oh ya . satu aku nak share . tentang FAKE . 

bagi aku fake penting . sebab , takkan lah dalam semua perkara nak jujur right ? but berpada pada lah . sometimes kita perlu react like we're strong and can stand in whatever situation . sebab kita adalah popeye !! yay !  sama ada sebab kita taknak meraih simpati daripada orang dengan mereka cerita hidup kita macam kisah yang paling sedih la kat dunia . atau kita tak nak orang fikir kita lemah . macam sama je dua tu . haha , biar le .


yang menjadi masalah kalau terlalu jujur ni , kadang kadang boleh memburukkan keadaan woi ! habis semua nak dijaja nak cerita . pastu apa tinggal ? 


at the end of the story : aku excited sbb pada umur 14 aku boleh raya without my parents .. gila tak sedih ? nak meraung tau tak bila dgr takbir but aku tahu ni takdir aku . hidup je lah . 



Sunday, 14 September 2014

Watashiwaaa.. aligato alligator.

Ecehh, ajet ajet jepun lah sangat *tangan di bahu mata ke atas.  Blah laaa .

Semalam aku jejalan kat dataran , klcc dan seangkatan dgn nya lah . Well, actually kan orang kl ni , manada masa nak jalan kat tempat sendiri . Kecuali y memang kaki jalan tak ingat dunia . Dan . Mengikut kajian aku pada bulan febuari lepas . Rata rata penduduk di kawasan setempat dan rakan rakan sesekolah aku jarang melawat bandar kl dek kesibukan .

Menda ni typikal orang buat tau.  Haishh, tak faham aku manusia skrg .

Duduk kat johor contohnya , tapi bila orang tanya " Weh, munah.. hujung bulan ni aku nak g johor . Kau tahu tak tempat bersejarah kat johor , tempat tempat best kat sana ? ^^ "

Si munah ni mula la gelabah nak jawab sampai nak terkencing dalam seluar . Sbb dah 45tahun duduk johor . Tempat mana y best kat sana pun blurrr.  Padahal nunnnnn jauh kat sempadan thailand tu dia tahu lak . Simpang empat traffic light , belah kiri tu ada tandas y paling cantik kat Thailand . Siap ada carpet , lampu disco .

Haishh, inilah bangsa kita .

Ok berbalik kepada cerita aku . Oh ya ,aku jumpa porcshe kroom (maybe macam ni eja , entah ) but , yang glass tu ..

Ha, pastu kami tengah amik gambar depan klcc . Aha,then. Ada sorang mamat hensem ni tengah senyum senyum tgk anak sedara aku tangkap gambar . Aku pun tumpang gembira la tgk dia senyum sensorang. Pastu, dia cabut earphone dan "hallo hallo , aaa can you take my picture  here ! Here!"

Mak aih ,excited nyahh. Nasib hensem . Dah tangkap tu ,, "  ahaaa, ya ya nice.  Another picture can ahh ? Until the top."

Pastu dia depa tangan .... muka pandang langit acah acah tengah berangan lettew. Pastu mulut dia sebut "wowww..wowww..wowww." Dan bukakan mulut dia adalah seluas "waaaaaaaaw..waaaaaaaw...waaaaaaaw" 

Aishhhh,Hahaahahhha. Lawak aku tengok . Okay aku ciwi sbb tak pernah tengok orang asing .. lahai, lebih kurang sama tinggi dgn aku ja kut  . Hahah,

Pastu abang aku tanya la dia dr mana.       " ohhh, im..I'm from Japan . For business . Yaa,yaaa. Thank you so much . Nice to meet  you . "  pastu dia blah .

Dalam hati aku ... perhhhh , of cos ada audi ni Haa ...

Dah dia jauh tu . Aku menyesal la sensorang sbb tak amik gambar dgn dia . Aishhhh, kalau tak boleh buat frame pastu hastag we are awesome ... hahaha,

Paling tak leh blah muka dia time sebut waaaaaaaaw .

Sunday, 10 August 2014

Persepsi kita terhadap peperangan di palastine

As kita semua tahu . Sekarang kan palestine tengah berperang dengan israel . 

Majoriti masyarakat dari seluruh dunia semua bersimpati kat palestine.

Hari demi hari ada yang mati,
Hidup diorang dah sebati dengan darah ,
Kanak kanak dicederakan ,
Satu per satu tempat dimusnahkan ,

Aku tahu . Semua orang simpati dengan keadaan kat sana . And me too, kalau aku ada kuasa dah lama aku amankan dorang . Masing masing ada hak untuk hidup . Give them chance to live their life .

Tak ingin kah mereka hidup secara aman ?

Tapi , yang paling menyayat hati aku.  Buat aku rasa terluka . Of course aku terluka . Dorang di palestine adalah saudara seagama aku . Even , diaorg bukan islam pun , kalau ditindas macam tu . We should feel sympathise .  Bila ada orang yang tak rasa apa pasal peperangan ni . TAK RASA APA APA ..  they have no feeling about this peperangan. 

And this statement make me feel like

" Oh . Macam ni rupanya sikap masyarakat kita terhadap mereka di palestine.  Im very disappointed . "
Tak patut lah kita buat macam tu , even bagi non muslims . Simpati lah atas dasar kemanusiaan .

Kita hidup dalam pelbagai kaum . We should respect each other .

Entah . Aku tak tahu nak cakap apa . Yang aku tahu aku kecewa dengan sapa yang berstatement macam tu .  
Aku bukan lah  alim sangat . Tapi as muslims . Aku betul betul terkesan dengan apa yang jadi . Teruk sangat peperangan tu Weh . Hari hari ada kematian and mereka semua tak ada tempat tinggal ! 

Jangan la cakap " aku tak rasa apa apa tentang peperangan tu . Just biasa je . Everyday aku boleh sekolah jugak . "

Either muslim or non muslim . Berperikemanusiaan sikit . Mereka perlukan sokongan kita semua .

And bagi muslim . Mereka berperang untuk pertahankan agama kita tau . We should appriciate them . Bayangkan kalau itu yang jadi kat Malaysia and saudara seagama kita tak hiraukan kita.  Sedangkan kita mati matian pertahankan agama islam . What we feel if that happen to us ?

Saturday, 2 August 2014

LIFE

seketika aku tersedar ,
bumi berputar,
dunia memerhati ,
masa kian berdetik ,
aku tahu , aku harus berjuang .

dikala aku dibuai mimpi indah,
datang pelbagai dugaan menimpa , 
semangat kian pudar,
aku tahu , aku harus bangkit .


ketika aku di atas ,
perasaan seperti dilambung ombak ,
di saat aku jatuh ,
cacian dan makian menjadi makanan .

izzati, 17 july 2014 .


P/S: looks like tempoyak right ? well , saya kan budak baru belajar . this is my first poem , so simple simple je .



Monday, 28 July 2014

raayiaa .

Assalamualaikum ,

sometimes aku rasa macam aku ni unless ,
sometimes aku rasa aku bengap .. blurr ,
sometimes aku rasa tak diperlukan ,
sometimes aku rasa aku ni tak ada something special,
tapi....aku bersyokur ,
sekurang kurangnya aku tak fake . 


dekat timeline fb penuh dengan ucapan selamat hari raya ... maaf zahir batin .. aku pun tak terlepas nak ucapkan selamat hari raya buat semua umat islam .. tahniah sebab berjaya jalani ibadah puasa selama sebulan . skema gilos !

tahun ni fmly aku memang takda tema .. random colour ..... aku pakai baju kurung pahang warna kelabu nak ke biruu biru gitu . dengan dress warna pink purple .


actually ,


raya tahun ni , raya yang menyedihkan ,
raya yang diberdikarikan ,
raya yang kemajuan sedang memuncak ,



Friday, 4 July 2014

time always got jealous on me ..

Assalamualaikum .

selalu je kalau hari aku banyak gila kerja yang menggunung . aku rasa waktu itu lah jam nak berputar selaju lajunya sampai aku rasa aku baru buat kerja lima minit , tengok tengok dah 2 jam melangut depan lappy buat scrap book . you know what , selain scrap book tu , banyak menda lagi yang aku kena settle lah , homework , baca buku etc .. bukan setakat melangut depan lappy dan mencari blablabla .

dan perkara macam ni membuatkan aku rasa cam nak buat homework pakai kaki sambil tangan aku search pasal dadah .. dan mata aku selak buku .. if can lah .  

aku rasa cam baru minggu lepas aku exam pastu cuti .. alih alih cikgu cakap ..  '' anak anak .... lagi dua minggu kite exam ye . get ready ! =D '' 


ni la yang aku suppose to do . stop wasting my time . tapi takkan lah 24 hrs nak serious menghadap realiti dunia tanpa berhibur ? you know what people say .. emm , yes yes .. bored . ewww ! (-.-) senanya kalau aku janji tak buka facebook seminggu pun . aku akan ingkar jugak . so , how aa ? 

perancangan secara teliti aku dah buat . i already  set my mind to think wisely ..  dalam banyak banyak cerita sponge bob yang aku tengok time aku KECIK KECIK dolu dolu .  cuma satu ja yang aku ingat :




exactly !!! macam ni ! aku try susun cam sponge bob buat .. emm , contoh la .. 
aku ada 8 subject kan . so ,, aku akan letak folder and dalam folder tu dah ada subject subject yang aku nak ,.. so, bila exam just buka and refresh balik je . easy right ? pastu kalau bab hiburan satu folder ... and nanti kalau aku ada boy friend forever (haha!) aku akan wujudkan lagi satu folder .. kalau lah kan .. 

senangkan kalau boleh buat cam tu .. tapi ,, nak susunnya kena pakai otak sendiri . mana boleh susun pakai tangan .. kalau boleh .. dah lama aku masukkan tangan ikut telinga pastu sendiri susun ..yang mana tak perlu ... kita bako !! kita bako !!


lagi lama aku melalut , lagi rosak otak aku nanti .. baik aku g print kerja sal dadah yang 30+ helai . weh , tak penah seumur hidup aku aku buat buku scrap sampai 30 lebih muka surat .. first time in 14 years ! 

P/S: hari ni dah 6 ramadhan .. 

Saturday, 28 June 2014

as easy as abc ..

Assalamualaikum .

dah lama aku tak mengarang .. aku agak malas berbanding bulan bulan sebelum ni . kadang kadang aku terfikir , apa je yang aku buat sampaikan aku rasa cam penat sangat serupa baru balik dari angkat kayu balak . tkde menda berat pun aku buat senanya ..

haritu aku g MSU .. management and science unversiti . and kelmarin something happen to me . kalau tak aku nak cerita on the spot , lepas jadi tu terus cerita . tapi , banyak dugaan. and sekarang aku malas dah nak ingat . malas nak type. malas nak kerah otak bekerja .

actually there's no reason for us to feel tired without doing anything .perangai malas ni macam tersangatlah manja tahu tak . manja yanag tahap dewa sampaikan nak buat air pun rasa cam urghh ,, tapak kaki aku ni ada manik manik berlian , so i cant step on the dirty floor ..  

nak baca buku .. laaaaagi lah malas .. buka buku 2min , pastu tutup then tidur .. disaat hati berkata kata 'ish2 malasnya budak ni ..' .. and ill be like this :

''Dey ! this my world laa . why you..you so busy body ahh ? get lost !''

so , penyakit kronik cam ni memang dah takda ubat nak bagi ... kalau bagi over dos pun , dah nama malas tuu malas jugak lah kan . 

so  here . kewujudan saya di sini adalah untuk memberi sedikit emm tips laa bout malas ni ..

1 .
Figure out the real issue. Every time you start being lazy, stand back and do a little assessment of what's been really happening. Laziness is generally a symptom and not the problem itself. What's the cause of your lack of motivation? Are you tired, overwhelmed, afraid, hurting, or just plain uninspired and stuck? Most likely, the sticking issue is smaller than you think, and you can get past it more easily than you realize.
  • Whatever it is that is holding you back, do your best to unearth it. In most cases, it'll be one single specific problem or detail. Finding the cause is the only way you can actually address it. Once you address it, you can deal with it effectively.
2.
Focus on the actual problem. Now that you're thinking about the cause of your laziness, start focusing on it. It may not be the quick fix you were looking for, but it'll be permanent. Consider the following:
  • If you're tired, start devoting some time to relaxing. Everyone needs down time. If your schedule doesn't allow for it, you may have to make some sacrifices. But your output will be all the more better for it.
  • If you're overwhelmed, take a step back. How can you simplify what's on your plate? Can you parse it into sections and make it smaller? Can you make a list of priorities and tackle them one at a time?
  • If you're afraid, what are you afraid of? Obviously this is something you wish you were doing. Are you afraid of reaching your potential? Of finally hitting your goals and being unhappy? How can you see that your fear is irrational?
  • If you're hurting, maybe the only answer is time. Grief, sadness, all those negative emotions won't go away at will. Our wounds need time to heal. Putting less pressure on yourself to stop hurting may be the catalyst for change you seek.
  • If you're uninspired, what can you change about your routine? Can you put yourself in a different environment or is a mental demon you have to conquer? How can you vamp up everyday life? Think in terms of your senses. Music, food, sights, sounds, etc.

3.
Get organized. Having clutter around us -- even when it's just visual -- can be a huge downer to our motivational skills. Whatever it is that could do for some organization, organize it. Whether it's your desk, your car, your whole house, or your routine, clean 'er up.
  • There's a lot that's going on in our subconscious that we don't account for. Whether it's an unpleasant color palette or an inadequate amount of light or a lack of balance in some way, shape, or form, somewhere we know about it. Get rid of that tiny-but-powerful deterrent by getting organized.

4.
Monitor that self-talk.
 Sometimes behaviors cause thoughts and sometimes thoughts cause behavior. Cover your bases and get rid of the negative inner dialogue. Thinking, "God, I'm so lazy. Ugh. Worthless," isn't going to get you anywhere. So stop it. Only you have control of that ticker tape going on behind your eyes.
  • Every time you find yourself not performing up to par, twist it around to the positive. "It was a slow morning, but now it's time to fuel up. Now that it's afternoon, I'm buckling down!" You'll be surprised that the surge in mental positivity could actually change your outlook.
5.
Practice mindfulness. So many of us don't take time to stop and smell the roses. We scarf down a great meal just to get to dessert, just to get to the wine, just to get to bed with an overly full stomach. We're always thinking about the next great thing instead of living in this wonderful moment that is right now. When we start living in the moment, we want to take advantage of it.
  • Next time you find yourself thinking about the past or the future, draw yourself back into the present. Whether it's the scene around you, the food on your fork, or the music in your ears, let it show you how cool it is to be walking Earth and living. Sometimes stopping and slowing down can give us the energy to take advantage of what we have at our disposal.
6.
Think of the benefits. Alright, so we got you focused on the present. Now let's focus on a better present. What would happen if you took advantage of right now? What would happen if instead of wasting away the morning in bed you got up and did yoga, finished your work, or cooked a great breakfast? What would happen if you did that practically every day for the next six months?
  • It'd be wonderful, that's what. Let these positive ideas take over your train of thought. And be sure to realize that once you get going and develop the habit, everything will come that much easier.

Saturday, 21 June 2014

A7

Assalamualaikum ..

dah lama gamaknya aku tak mengarang ni . lately ni selalu sibuk . sibuk rehat , ntah apa yang aku buat sampai penat ni . tapi , ketibaan aku kali ni , hendak membuka rahsia yang lama terbuku di hati aku . aku rasa aku tak pernah cerita lagi kan .

tak, memang aku nak cerita . tapi , bila mengenangkan diri aku yang tak cukup ilmu pasal tuttt ni .. baik aku stop dreaming .. 

'everybody say hai to aeroplane !! ' 

senanya , aku ni minat sesangat dengan audi .. you know audi ? yaa, audi ? 

al kisahnya .. aku pun tak sedar bila aku minat kereta bagai ni .. selalu la kan , time kecik kecik dulu , kalau orang tanya aku suka kereta apa ,.

''Ferarri !!''

padahal ... ferarri pun aku tak penah tengok depan mata .. stakat gambar dalam surat khabar ... majalah dan kereta mainan ... macam orang bodoh je cakap suka ferarri .. haha , itu dulu lah .

tapi , lepas aku dah matang sikit ni . boleh fikir waras . aku tukar la selera aku .. aku dah tak minat kereta yang mahal mahal macam nak bagi aku terjun dalam loji ni .. minat minat , tapi belum tentu aku boleh beli dah kalau harga pun 1.5billion ..  aku suka lah , minat lah kat audi pulak .. 

sebab !

you know what . bagi aku la , cam bila aku tengok audi kan (especially .. A7 ..) hati aku rasa cam kena panah dengan anak panah .. cam kena current bila tengok mata dy , yaaa, i mean mata dy .. lampu dy ..




ko nampak tak ni ? subahanallah .. ish , susah hati aku bila dy jeling aku .. sexy auu ! 

nak cakap sal enjin enjin ni , aku belum belajar lagi , on the way . tapi , over all dy punya design aku dah faham .. al maklum la , tak sampai setahun lagi aku minat kereta ni .. 




heh ! tak baik anak dara nganga .. tak pasal pasal masuk lebah dalam mulut nanti .. tutup.. tutup balik mulut ekou ..

ni, sebab ke dua .. dan sebab utama jugak lah .. bagi aku kan, audi ni ada aura tersendiri . ahaks! tak tahu la kalau orang lain tengok .. cam biasa je , cam keta moyang dorang dulu .. tapi, kalau aku .. aku sanggup buat rumah pondok  tapi ada audi . haha , awesome what .. hari hari aku bawak orang kampung pusing pusing naik keta aku ..  

tapi , belum pernah lagi la aku try naik audi ni .. one day insya Allah . kalau letak kereta yang ada lapan pintu depan aku pun .. audi yang empat pintu jugak aku akan pilih .. 

Audi A7 3.0 Quattro HD Wallpaper

berdasarkan apa yang aku perhati .. 7 series ni , semua belakang cam ni . bongkok ni yang sexy ! haha , 

some information here..


''Audi A7 Sportback menampilkan rekaan bumbung di bahagian belakang lebih rendah bagi memberikan pandangan visual lebih sporty seperti saingannya dari jenama BMW dan Mercedes Benz. Dilancarkan secara rasmi di pasaran tempatan baru-baru ini, A7 Sportback ditawarkan pada harga RM599,000.00 OTR tanpa insuran.
Menurut maklumat di dalam brochure, A7 Sportback dijana enjin petrol V6 bersesaran 3.0 liter TFSI dengan hamburan kuasa 300bhp dan 440Nm tork maksimum, serta dipadankan dengan sistem transmisi twin clutch S tronic 7-kelajuan dan sistem pacuan semua roda Quattro. Mengkagumkan apabila kereta sebesar A7 Sportback mampu memecut dari 0-100km/j dalam tempoh hanya 5.6 saat, manakala pecutan puncak 250 km/j setelah dihadkan secara elektronik. Tahap penggunaan bahan api pada kadar 8.2 liter/100km dan pengeluaran emisi sebanyak 190g/km.
Di bahagian luaran, ia diperkemaskan lagi dengan penggunaan lampu utama jenis xenon dan lampu LED nyalaan siang hari, serta lampu belakang juga jenis LED. Bahagian dalam menampilkan kusyen kulit Valcona yang selesa. Gear knob dan roda stereng turut dibalut kulit lengkap dengan paddle shifter untuk corak pemanduan lebih agresif dan sporty, selain dilengkapi sistem cruise control. Sistem kawalan Audi Drive Select pula membolehkan pemandu menukar gaya pemanduan yang diinginkan antara mode Auto, Comfort, Dynamic dan Effi ciency. ''




one day at a time .... 

Sunday, 25 May 2014

superb day

hai hai hai ><

Notes: actually ni cerita dah berhabuk dah . Ni time bulan 4 macam tu la but aku dah lama tulis , aku tulis on the spot lepas kejadian tu. Tapi baru publish . Kikiki . anggap lah korang tengah baca pada bulan april . Ha ha ha ha . 

######## 

so excited aku nak tulis kali ni sampai sejuk kaki tangan . hihihi . guess aku kat mana ? de palma hotel . emm, sepatutnya aku tulis menda alah ni kat diary . tapi , aku lak tak bawak diary . hmmm, masalah-masalah . but nanti aku boleh salin je . 

so,okeh we go from pukul 4 .

so, pukul 4 tu aku bertolak dari Klang ke  Shah Alam . sampai kat sana , emm,mula2 cam excited gak la . tapi ,hakikatnya aku malu . siyes malu ... sebab, emm . aku kan pemalu . ahaks! anak murid kakak aku semua laki . so , takkan aku yang perempuan ni nak menyemak kan kan kan . oh ya, dorang kena jual kat PKNS , ad lah bertanding , kiosk punya . aku pun sajalah menyibuk .. hmm, so . time first2 tu aku lindung belakang telekung yang nak jual tu , dan berharap depa takkan nampak aku . padahal bolehh je tengok . hehh.

pastu,kakak aku cadang nak beli makanan kat 3 orang budak tuu .. aku pun beli lah cool blog . pastu , bila pikir-pikir balik , cam taknak je aku nak duduk sekali dengan dorang kat dalam kedai tuu . jenuh tahan malu aku , sampai nanti orang tanya kenapa muka aku hijau semacam .. pastu , aku p sat je cakap kat kakak aku yang aku nak duduk kat depan Maybank . hikhik, kakak aku pun restu lah . and aku pun lepak la depan Maybank tu , tengok orang ramai lalu lalang sambil describe orang sambil sedut cool blog . ahhahaha, nak gelak guling guling sambil kacau gulai pun ada bila terkenangkan aku yang sanggup lepak kat maybank semata mata taknak duduk dalam kedai tu .. hohohhuhuhih

petang tu,kta orang pergi PAS .. emm , ok lah yang tu tak best sangat . yang palilng aku nak sembunyi dalam stor tu adalah sebab ....

kakak aku tinggal aku sensorang dalam hotel , pastu bunyi pulak menda-menda yang tah apa apa . dah pukul 12 dah enn , memang seram la . pastu aku message kakak aku yang tengah jaga budak budak exam kat lobi . pastu , after 20 min kakak aku amik aku turun lobi . ak bawa lah some novels . konon nak baca kat lobi tu sambil tunggu depa habis . 

dah duduk kat salah satu kerusi kat lobi tu , aku pun buka lah novel . but unfortunately , tak sampai 10 minit aku baca aku dah terlentok kat situ sambil tongkat tangan kat dahi . aku tidur tapi aku leh dengar lah orang buat apa . and aku dah janji yang aku taknak bagi kepala aku berpusing pusing 360 darjah time aku tengah tidur , tak pasal pasal malu aku . tapi ,, last last aku macam nenek kebayan tengah tidur .. kedepan sebentar, kebelakang sebentar . Dan begitulah seterusnya .hampeh! 

pastu pukul satu , ada orang halau masuk. aku yang tengah mamai berjalan lah macam orang tak betul ... emm , sampai kat lif tu , aku jalan lah slow2 enn . budak budak tu dah tunggu kat dalam lif . 

time tu semua dah masuk, aku masuk last . time kaki aku sebelah kat dalam lif dan lagi sebelah baru nak melangkah masuk pindu dah tutup . ehh ?kaki aku!! 

hampir tersadung sampai nak terjunam ke depan aku .ye lah , badan dah kat dalam lift , tapi kaki kat luar .Nak tarik kemana lift dah tutup .. pastu , yang memalukan aku melatah ! weh , depan budak laki ramai ramai tu aku melatah 'mak mak meletup!' bapak kuat gilaa -,- ya Allah zati . suka sungguh buat diri tu macam badut sarkas ..pastu , buka ja pintu tu , aku terus keluar dan berjalan tanpa arah . ehh nak pegi mana satu ni ? kiri ke kanan ? dah la tak bawa spect . dorang aku rasa dah tahan gelak mybe , sebab sampai depan bilik , aku dengar dorang gelak berdekah dekah . tah hapa yang lawak tetau -,- 

pastu , yang lebih malang sekali . dalam bilik aku baru perasan aku pakai seluar terbalilk .. what the fish -,- 





Saturday, 26 April 2014

Welcome to talkss-suria gais

What does the talkss-suria means ? Hahaha. Perhaps suria is talking. Entah la aku rasa those words is cute in other way hahaha. 

Anyhow, welcome to my blog ! :D


Nama aku izzati. Suria is just a nickname. Panggil lah apa apa pon k, yang penting nama aku. aku lahir pada 13 May 2000. Aku anak kedah yang dah mula merantau ;) i try to create my own life and see how i get through it. It was hard when you actually need to work hard for all the things you need. But this is life beb. Aku bukan lah fancy hihihihi. Aku tak tahu macam mana nak jadi fancy. Like seriously,hm. I live with my own way. Books,handphone,music and a friend is all I need in a life. Hiks. Penulisan itu hati aku. (Hm? Hahaha ) betul betul . I express my feelings through writing. Sebab tu lah aku selalu menulis, even a words. 


Okay. That's all about me. :) 




                             *tadaa*