Saturday, 28 June 2014

as easy as abc ..

Assalamualaikum .

dah lama aku tak mengarang .. aku agak malas berbanding bulan bulan sebelum ni . kadang kadang aku terfikir , apa je yang aku buat sampaikan aku rasa cam penat sangat serupa baru balik dari angkat kayu balak . tkde menda berat pun aku buat senanya ..

haritu aku g MSU .. management and science unversiti . and kelmarin something happen to me . kalau tak aku nak cerita on the spot , lepas jadi tu terus cerita . tapi , banyak dugaan. and sekarang aku malas dah nak ingat . malas nak type. malas nak kerah otak bekerja .

actually there's no reason for us to feel tired without doing anything .perangai malas ni macam tersangatlah manja tahu tak . manja yanag tahap dewa sampaikan nak buat air pun rasa cam urghh ,, tapak kaki aku ni ada manik manik berlian , so i cant step on the dirty floor ..  

nak baca buku .. laaaaagi lah malas .. buka buku 2min , pastu tutup then tidur .. disaat hati berkata kata 'ish2 malasnya budak ni ..' .. and ill be like this :

''Dey ! this my world laa . why you..you so busy body ahh ? get lost !''

so , penyakit kronik cam ni memang dah takda ubat nak bagi ... kalau bagi over dos pun , dah nama malas tuu malas jugak lah kan . 

so  here . kewujudan saya di sini adalah untuk memberi sedikit emm tips laa bout malas ni ..

1 .
Figure out the real issue. Every time you start being lazy, stand back and do a little assessment of what's been really happening. Laziness is generally a symptom and not the problem itself. What's the cause of your lack of motivation? Are you tired, overwhelmed, afraid, hurting, or just plain uninspired and stuck? Most likely, the sticking issue is smaller than you think, and you can get past it more easily than you realize.
  • Whatever it is that is holding you back, do your best to unearth it. In most cases, it'll be one single specific problem or detail. Finding the cause is the only way you can actually address it. Once you address it, you can deal with it effectively.
2.
Focus on the actual problem. Now that you're thinking about the cause of your laziness, start focusing on it. It may not be the quick fix you were looking for, but it'll be permanent. Consider the following:
  • If you're tired, start devoting some time to relaxing. Everyone needs down time. If your schedule doesn't allow for it, you may have to make some sacrifices. But your output will be all the more better for it.
  • If you're overwhelmed, take a step back. How can you simplify what's on your plate? Can you parse it into sections and make it smaller? Can you make a list of priorities and tackle them one at a time?
  • If you're afraid, what are you afraid of? Obviously this is something you wish you were doing. Are you afraid of reaching your potential? Of finally hitting your goals and being unhappy? How can you see that your fear is irrational?
  • If you're hurting, maybe the only answer is time. Grief, sadness, all those negative emotions won't go away at will. Our wounds need time to heal. Putting less pressure on yourself to stop hurting may be the catalyst for change you seek.
  • If you're uninspired, what can you change about your routine? Can you put yourself in a different environment or is a mental demon you have to conquer? How can you vamp up everyday life? Think in terms of your senses. Music, food, sights, sounds, etc.

3.
Get organized. Having clutter around us -- even when it's just visual -- can be a huge downer to our motivational skills. Whatever it is that could do for some organization, organize it. Whether it's your desk, your car, your whole house, or your routine, clean 'er up.
  • There's a lot that's going on in our subconscious that we don't account for. Whether it's an unpleasant color palette or an inadequate amount of light or a lack of balance in some way, shape, or form, somewhere we know about it. Get rid of that tiny-but-powerful deterrent by getting organized.

4.
Monitor that self-talk.
 Sometimes behaviors cause thoughts and sometimes thoughts cause behavior. Cover your bases and get rid of the negative inner dialogue. Thinking, "God, I'm so lazy. Ugh. Worthless," isn't going to get you anywhere. So stop it. Only you have control of that ticker tape going on behind your eyes.
  • Every time you find yourself not performing up to par, twist it around to the positive. "It was a slow morning, but now it's time to fuel up. Now that it's afternoon, I'm buckling down!" You'll be surprised that the surge in mental positivity could actually change your outlook.
5.
Practice mindfulness. So many of us don't take time to stop and smell the roses. We scarf down a great meal just to get to dessert, just to get to the wine, just to get to bed with an overly full stomach. We're always thinking about the next great thing instead of living in this wonderful moment that is right now. When we start living in the moment, we want to take advantage of it.
  • Next time you find yourself thinking about the past or the future, draw yourself back into the present. Whether it's the scene around you, the food on your fork, or the music in your ears, let it show you how cool it is to be walking Earth and living. Sometimes stopping and slowing down can give us the energy to take advantage of what we have at our disposal.
6.
Think of the benefits. Alright, so we got you focused on the present. Now let's focus on a better present. What would happen if you took advantage of right now? What would happen if instead of wasting away the morning in bed you got up and did yoga, finished your work, or cooked a great breakfast? What would happen if you did that practically every day for the next six months?
  • It'd be wonderful, that's what. Let these positive ideas take over your train of thought. And be sure to realize that once you get going and develop the habit, everything will come that much easier.

Saturday, 21 June 2014

A7

Assalamualaikum ..

dah lama gamaknya aku tak mengarang ni . lately ni selalu sibuk . sibuk rehat , ntah apa yang aku buat sampai penat ni . tapi , ketibaan aku kali ni , hendak membuka rahsia yang lama terbuku di hati aku . aku rasa aku tak pernah cerita lagi kan .

tak, memang aku nak cerita . tapi , bila mengenangkan diri aku yang tak cukup ilmu pasal tuttt ni .. baik aku stop dreaming .. 

'everybody say hai to aeroplane !! ' 

senanya , aku ni minat sesangat dengan audi .. you know audi ? yaa, audi ? 

al kisahnya .. aku pun tak sedar bila aku minat kereta bagai ni .. selalu la kan , time kecik kecik dulu , kalau orang tanya aku suka kereta apa ,.

''Ferarri !!''

padahal ... ferarri pun aku tak penah tengok depan mata .. stakat gambar dalam surat khabar ... majalah dan kereta mainan ... macam orang bodoh je cakap suka ferarri .. haha , itu dulu lah .

tapi , lepas aku dah matang sikit ni . boleh fikir waras . aku tukar la selera aku .. aku dah tak minat kereta yang mahal mahal macam nak bagi aku terjun dalam loji ni .. minat minat , tapi belum tentu aku boleh beli dah kalau harga pun 1.5billion ..  aku suka lah , minat lah kat audi pulak .. 

sebab !

you know what . bagi aku la , cam bila aku tengok audi kan (especially .. A7 ..) hati aku rasa cam kena panah dengan anak panah .. cam kena current bila tengok mata dy , yaaa, i mean mata dy .. lampu dy ..




ko nampak tak ni ? subahanallah .. ish , susah hati aku bila dy jeling aku .. sexy auu ! 

nak cakap sal enjin enjin ni , aku belum belajar lagi , on the way . tapi , over all dy punya design aku dah faham .. al maklum la , tak sampai setahun lagi aku minat kereta ni .. 




heh ! tak baik anak dara nganga .. tak pasal pasal masuk lebah dalam mulut nanti .. tutup.. tutup balik mulut ekou ..

ni, sebab ke dua .. dan sebab utama jugak lah .. bagi aku kan, audi ni ada aura tersendiri . ahaks! tak tahu la kalau orang lain tengok .. cam biasa je , cam keta moyang dorang dulu .. tapi, kalau aku .. aku sanggup buat rumah pondok  tapi ada audi . haha , awesome what .. hari hari aku bawak orang kampung pusing pusing naik keta aku ..  

tapi , belum pernah lagi la aku try naik audi ni .. one day insya Allah . kalau letak kereta yang ada lapan pintu depan aku pun .. audi yang empat pintu jugak aku akan pilih .. 

Audi A7 3.0 Quattro HD Wallpaper

berdasarkan apa yang aku perhati .. 7 series ni , semua belakang cam ni . bongkok ni yang sexy ! haha , 

some information here..


''Audi A7 Sportback menampilkan rekaan bumbung di bahagian belakang lebih rendah bagi memberikan pandangan visual lebih sporty seperti saingannya dari jenama BMW dan Mercedes Benz. Dilancarkan secara rasmi di pasaran tempatan baru-baru ini, A7 Sportback ditawarkan pada harga RM599,000.00 OTR tanpa insuran.
Menurut maklumat di dalam brochure, A7 Sportback dijana enjin petrol V6 bersesaran 3.0 liter TFSI dengan hamburan kuasa 300bhp dan 440Nm tork maksimum, serta dipadankan dengan sistem transmisi twin clutch S tronic 7-kelajuan dan sistem pacuan semua roda Quattro. Mengkagumkan apabila kereta sebesar A7 Sportback mampu memecut dari 0-100km/j dalam tempoh hanya 5.6 saat, manakala pecutan puncak 250 km/j setelah dihadkan secara elektronik. Tahap penggunaan bahan api pada kadar 8.2 liter/100km dan pengeluaran emisi sebanyak 190g/km.
Di bahagian luaran, ia diperkemaskan lagi dengan penggunaan lampu utama jenis xenon dan lampu LED nyalaan siang hari, serta lampu belakang juga jenis LED. Bahagian dalam menampilkan kusyen kulit Valcona yang selesa. Gear knob dan roda stereng turut dibalut kulit lengkap dengan paddle shifter untuk corak pemanduan lebih agresif dan sporty, selain dilengkapi sistem cruise control. Sistem kawalan Audi Drive Select pula membolehkan pemandu menukar gaya pemanduan yang diinginkan antara mode Auto, Comfort, Dynamic dan Effi ciency. ''




one day at a time ....