Thursday, 22 December 2016

MRSM dan Sekolah Harian

Assalamualaikum,

Topic hari ni agak serious ya. Memandangkan akhir-akhir tahun ni, students UPSR dan PT3 dah dapat result. Dan masa masa macam ni mereka semua dalam dilemma nak pilih sekolah mana (UPSR) dan untuk PT3, nak stay atau nak apply sekolah berasrama penuh. Kan ? Kadang kadang seminggu kita  susah hati sebab fikir Pros and Cons between sekolah harian biasa atau sekolah berasrama penuh. 

So, post kali ni, aku nak discuss pasal 'nak apply asrama ke tak?' atau pun 'which one is better ?' . Based on pengalaman dan more less pengetahuan aku lah. Mana mana bahagian yang tak tepat tu, harap diampun. Hoho.

 
Obviously, MRSM and SBP are the best choice for you (I'd say). Especially kalau korang ada matlamat untuk 10 years forward kan. Dah ada hala tuju. 

KENAPA ?

Sebab, berdasarkan ciri ciri yang ada pada MRSM ni  sangat helping korang untuk study and have a good achievements. Dan MRSM memang dikhaskan untuk students yang pandai. So, korang memang akan sentiasa berada dalam environment yang dikelilingi dengan orang yang pandai. So, semangat nak study tu lain. 

Let's go into details. 

MRSM ialah sekolah berasrama penuh yang dikhaskan untuk bumiputera yang mempunyai pencapaian UPSR (Kemasukan Tingkatan 1) dan PT3 (Kemasukan Tingkatan 4) yang cemerlang,  ia dibina under MARA atau Majlis Amanah Rakyat. 


Sistem Pendidikan MRSM ni memang berbeza sebabnya, MRSM bukan under Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM). Jadi banyak program ditawarkan untuk students antaranya IGCSE, MYP, TEKNIKAL DAN ULUL ALBAB. Ha, dan ada jugak program program dalaman lain yang disediakan oleh pihak MRSM.


 Semua ni untuk pastikan semua pelajar dapat balance between study, koko dan life. Andd, student MRSM especially IGCSE ada chance untuk study overseas kalau result gempak. Kira dorang ni dah dapat ticket untuk study luar negara la. Just tunggu result SPM macam mana je.

Okay, tu sedikit sebanyak yang aku dapat explain tentang MRSM. Aku bukan student MRSM jadi, aku tak tahu too detail pasal MRSM. Apa yang aku tahu, semua based on research and kawan kawan aku yang study kat MRSM. 

..
 


Sebabkan aku bukan pegawai pendidikan yang tahu selok belok pendidikan, jadi aku tak berani nak teruskan cakap pasal fakta yang aku sendiri tak sure betul ke tak. 

SO, 

Aku boleh bagi motivation untuk korang. Bagi sesiapa yang fikir ' duduk asrama nanti jauh dari mak ayah. Susah.'

Ya. Duduk asrama memang jauh dari mak ayah. Tapi, tak susah. Malah dapat ubah diri korang jadi a new person. Dah 12 tahun atau 16 tahun korang duduk dengan parents, ni la masanya untuk korang try suasana yang baru. Jyeahh! Kat asrama, korang akan belajar banyak benda dari orang orang sekeliling. Yang baik boleh jadikan contoh, yang tak baik jadikan pengajaran. 

Kawan kawan aku yang duduk asrama semua bagi feedback yang positive. Antaranya, kawan aku yang baru masuk asrama this year. Katanya, cara  study dekat asrama memang lain ! 

1. Aura dia bila semua orang study, takkan kita dengan senang hati nak landing atas katil je kan. Tidoq je. Of course kita akan bangun dan sertai group disscussion yang kadang kadang gossip dulu lepastu baru study. Hahaah.. 

Bila kat rumah, tak ada siapa yang bagi semangat kat kita untuk belajar. Setakat ibu suruh belajar "Sudin!! Belajar Sudin!! Esok dah SPM " korang boleh relax lagi " Okay, bu!!!!". End up, tidur sebab tak dapat jawab soalan matematik. Kat rumah juga, tak dapat nak discuss or tanya cikgu. Peluang tu cuma ada time sekolah je. Bila mana korang kat rumah, buku dan youtube la rujukan yang sejati. (Kalau rajin la.....) 


2. Schedule asrama ni memang pack dan everything is on timing. Tapi... Schedule yang pack tu la ajar korang untuk disiplin dan tepati masa. Supaya, tak ada sikit pun masa yang wasted mcm tu je.. Mula mula memang la tak boleh adapt, tapi lama kelamaan korang memang dah immune dgn schedule asrama. Time belajar, time makan, time tidur, solat, rest. All your routines are organized well. 

Kat rumah ? 
Hahaha.. 

Ada routine schedule pun, belum tentu korang akan ikut! Kejap kejap mak ajak pergi pasar. Kejap kejap kawan ajak keluar. Ada sinetron favourite. Tengah study tetiba rasa nak makan, nak mandi kejap. Dan akan ada hari korang akan cakap 

"Okay. Hari ini hari untuk aku rest satu hari. Setelah seminggu berhempas pulas study. Main game. Sehari jeee"

Esoknya,

"Eh, game semalam paused kejap la. Tak sempat nak lawan. Sambung balik la, baru study" 

Lusa,
Dan hari hari selepas itu.....

 

3. Kalau korang pandai, korang layak duduk dekat environment yang mana semua student sama level dgn korang. Less distraction, semua berfikiran matang. 

Yeke matang ? 

Memang well educated students pun ada yang gurau, macam budak budak, couple semua. Teen life kan. Semua sama, kita manusia en en .. Somehow.. Cara orang yang well educated bergurau  dengan cara students yang biasa biasa bergurau. Obviously tak sama. 

Apa yang membezakan ? 

Thinking. Level pemikiran dorang fikir tak sama dengan level pemikiran students biasa. 

Asal pulak ?

Ye la. Dorang dah adapt dengan cara pemikiran yang matang, asyik fikir pasal solving problem addmaths hahaha. Of course, bergurau pun benda yang logic dan masuk akal. Semua tu macam benefits untuk students pandai dan especially berada di tempat yang betul. 


 

4. Okay. Pembelajaran. More less kita belajar syllabus yang sama. Tapi, cara cikgu yang mengajar tu berbeza. Dekat MRSM or asrama penuh,  semua cikgu yang power. Full dengan strategies. Ajar kejap je dah faham konsep, bagi latihan latihan yang power tahap KBAT. Kalau sekolah biasa, cikgu ajar then the rest kena buat latihan sendiri. Logically, cikgu mana la sempat nak cover semua bab and nak focus KBAT lagi...

 Kalau dekat asrama, korang boleh dapatkan cikgu bila bila je, untuk tanya soalan. Kawan aku pernah bagitahu aku, bilik guru asrama tak sama macam bilik guru sekolah harian. Setiap hari bilik guru penuh dengan student yang nak tanya soalan. Kalau bilik guru sekolah aku pulak, pelajar dilarang masuk kecuali dgn izin guru. Hahahahah. How funny is that, bila fikir fikir balik la... Hoho. 

5. Kalau asrama penuh or MRSM, korang dapat banyak chances untuk showing up your talents dalam semua bidang. And kalau government atau mara anjurkan scholarships or event apa apa, you guys will be the first choice. Tambah tambah kalau result korang memang gempak, hmmm jangan cakap la, semua scholarships swasta or under kerajaan datang bagi tawaran. 

 
Okay we jump to the conclusion. 

It's more beneficial for you to choose best of the best. Sebab the best school brings more chances and opportunity which is good for your future. 

Somehow, bagi sesiapa yang tak dapat result UPSR or PT3  yang excellent. Haa, jangan risau. There's still a chance for you to prove that you can be a good student as same as them. Cuma korang kena usaha lebih. There's no shortcut to success. Jadikan kegagalan ni pembakar semangat untuk do better. 

Sebab hakak (ehem ehem) pun sama, kita sama sama gagal. Tapi, kita ada satu lagi peluang untuk buktikan, walaupun kita ni student sekolah harian biasa tapi kita boleh buat yang terbaik!! 

You. Have. To. Push. Yourself. Harder. And. Harder. 


Macam hakak ehem ehem ni, time UPSR I failed to archive my dream. Walaupun dapat straight A's tapi tak dapat masuk asrama. It was very very very frustrating and it takes years to move on. Dalam tempoh tu, I keep on motivating myself. "I HAVE TO WORK HARDER" " I HAVE TO BE WHAT I WANT, TAK KISAH LA HOW MUCH PAIN I HAVE TO GO THROUGH" . And Alhamdulillah, first step dah berjaya, dapatkan Science stream. One more step to go. Jyeahh!!

 






Saturday, 26 November 2016

Judging

Assalamualaikum and haii

My blog has a new look! Yayy. Belum sampai tahun baru lagi, aku dah tukar personality talkss-suria ni. Oh well... *looking at nails*

Bukan senang nak edit ni. Kalau dah sampai tahap kesabaran aku yang maximum, memang aku campak laptop ni dalam laut. Paling susah nak edit, ialah header. Sampai aku mati, aku akan ingat saiz header blog ni ialah 1060x400 px . KAU TENGOK!! ZATI TAKKAN LUPA!! TENGOKLA...  *setelah lapan kali edit header sebab nak cari saiz yang sesuai*

Okay, setelah sekian lama aku tak update blog. membincangkan pasal isu semasa kan. So now I'm back !. Oyeahh!

So, judging. Obviously kita memang tak boleh halang orang punya thought towards kita kan. Basically, what they see is what they think.

Mentaliti masyarakat sekarang ( sometimes I'm one of them haha) suka judge orang through apa yang mereka nampak.

For you, it's okay la kan ? It might means nothing, boleh jadi korang just kidding ahaks je kan ? Tapi, pernah terfikir tak what is their acceptance towards kecaman ke kutukan ke apa apa je la yang seangkatan dengannya ?

Who knows they actually have been in hard times for so long. Suddenly, dia nak bahagia sikit pun tak boleh . Macam satu dunia menghimpit dia sebab tak suka dengan apa yang dia ada.

You know, everyone has their hard times. Either with family, siblings, friend and self too. Banyak factor. Just they don't want to show any of it. Because they want to look strong. Hidup bahagia all the time. They don't want to let people see their weakness. So yeahh..

Macam mana keadaan kita bila dalam kesusahan, so they are. So, sama sama memahami and have a good thought.


















Monday, 14 November 2016

TLT SDN. BHD

Assalamualaikum, 

Hahahah..*gelak dulu* Has been a long time since I posted my last update. Tak ada la update sangat, it just like merepek! Entah bila pemikiran Izzati nak matang and bercakap pasal potilic or pasal economy negara or mata wang yang semakin rendah. Yeah.. Waiting for that moment..

Ingat aku peguam ke ? 
Ahli dewan parlimen ? 
Nak bincang pasal masalah negara dalam blog cute ni ? 
Salah tempat bro. *hee*

Honestly, aku memang busy sebelum ni. Nak buka blog pun tak sempat. Ni kan nak tulis entry sepanjang 30000 patah perkataan ,laagi la tak ada masa. Cuma lepas final, kerja aku semakin berkurangan. Aku juga ada buat perniagaan kecil kecilan. Ada la dapat keuntungan dan balik modal la. Plus, kerja ni tak perlukan banyak tenaga, sebab aku jalankan perniagaan ni kat rumah kan. Senang sikit. Umur macam aku ni mana ada transport nak kerja luar, so aku berniaga kat rumah. Lagipun, aku jealous la sebab sekarang ramai usahawan muda yang berjaya kan.. Jual kasut la, jual phone la. So, aku macam excited nak berniaga. Haa, kalau ada sesiapa nak jadi agent aku, just give me a call, ke email aku, or comment kat bawah ni. Ok ?

Perniagaan aku ni under syarikat sendirian berhad yang aku daftar bulan lepas. InsyaAllah aku harap dapatlah bertahan dalam dunia perniagaan ni. Okay aku pengasas utama perniagaan TLT Sdn. Bhd ataupun nama panjang dia 'Ternakan Lemak Tepu Sdn. Bhd.' . 

Yaa bijak. Perniagaan berkonsepkan makanan. Disediakan empat kali sehari iaitu breakfast, lunch, dinner dan sapper. 

 
HAHAHAH. Wanna join me ? 




Friday, 4 November 2016

Leaving

Just wonder, what should I do when you're not around.
How can I make memories live ?
So I can feel the same feeling as I was in the situation back then. 

If you know.. how much struggle am I trying to please myself.
If you know how hard to understand that you will be gone, but not your heart'

Every time I read the conversation, 
I realize.
I will no longer can have this kind of conversation
We might not be this close.

Tell me, 
How can I appriciate what we're having now so I won't regret it later..

Just.. Don't change.
How far you go, don't change any of your personality.

The old you. 

Sunday, 30 October 2016

29 Oct

Girls..
There's a time when you feel so upset.
Upset for things you cannot own it.
Upset with life's challange.
Upset with yourself..

There's a time you're so weak. 
You scared.

Then when someone comes.
And throw your burden away.
Walk with you until you pass the challange.
Gives you strength.
Defends you.

That's how friendship works in your life. 

Thank you stars 
I won't forget 
How your owner being so kind 
Like I'm a part of the stars in the sky. 

Wednesday, 12 October 2016

A little happiness

Assalamualaikum,

A little happiness comes
It comes 
And 
Make things easier  
Everything looks fine 
Like this life is a perfect way to live. 
Like there's only a feeling left here
Like..
Nothing to worry
Everything will be fine as I am now
And
I would say..
A little love brings a little happiness 
And I use this little happiness to draw my life 
With a new feeling.


..
Let me live this 30 days left. 

Saturday, 24 September 2016

Final is soo near

Assalamualaikum,

One week before final start. Hugh. Nervousnya. Aku harap cantik la result aku nanti, Aamiin. Sakit mata tengok C dgn D hahahaha apatah lagi E. So far, aku cuma tak boleh pick up Chemistry dengan Add Maths. The rest.. Okay dan insyaAllah will be okay. Even aku spend the whole time dengan Chemistry, but aku masih tak paham chemistry apa lagi dia nak wey ?

And after the final ends. Spm starts.. And my holiday also starts...

One and half month left..
How do I say good bye to what we had,

The good times that made us laugh outweigh the bad
I thought we'd get to see forever but forever's gone away
It's so hard to say goodbye to yesterday

I don't know where this road is going to lead

All I know is where we've been and what we have been through
If we get to see tomorrow, I hope it's worth all the wait
It's so hard to say goodbye to yesterday

And I'll take with me the memories to be my sunshine after the rain

It's so hard to say goodbye to yesterday
And I'll take with me the memories to be my sunshine after the rain
It's so hard to say goodbye to yesterday
It's so hard to say goodbye to yesterday

Pinjam lagu Jason Marz jap. Ehehe..

Somehow, next year is a new start..
It wouldn't be same..
Like this year are. 

so..
If you says 'meet and apart is a tradition'
I do say 'it's hard to say goodbye to yesterday'
Because yesterday was a good day to live as. 

I wouldn't say anything.. Only hope to meet again someday. Cuma, y sedihnya after SPM aku next year, aku terus head to Kelantan. Entah bila aku datang sini lagi.. So, can you see it's actually a fake hope hahahhaha ? 

P/S : Aku lupa y aku patut cakap pasal exam hahahhahahahah... Lol zatiii..


Saturday, 17 September 2016

Sayangku Kapten Mukhriz ke Descendants of The Sun ?

Assalamualaikum,

Tahun ni kan famous dengan cerita tentera dengan doctor sampaikan warga warga tentera pun rasa bangga dengan pekerjaan mereka. Fuhh *pick nose* Yelah, at least dapat membuka mata perempuan perempuan di luar sana yang abang sado askar ni takde lah kayu sangat. Dorang pun pandai bercinta apa, sweet lagi uolls. Dah la smart , badan tough, berani, ha sape taknak kan kan kan ? *wink wink*

Aku tak nak.

Ya kecuali aku.

Smart tu memang la saya nak. Siapa taknak suami smart en. Tapi kerja askar ni, wahh too dangerous. Aku ni nanti kahwin sebab nak dijaga, ada masa susah senang together gather bukan untuk ditinggal sampai berbulan bulan then balik rumah, '' Eh rumah aku dah jadi istana la !! " " Ehh, bini aku nak beranak rupanya " . Then, aku kat rumah dok fikir dia ni selamat ke tak, penat ke apa. Wahh susah hati weh.

Tapi aku faham la, masing masing kan ada cita cita sendiri. Aku tak halang, tapi... untuk kawin dengan askar nanti memang aku tak nak la.

Tahu kenapa ?

Sebab ayah aku polis, then abang ipar aku askar. Dua dua badan beruniform. So, aku dah tahu dah macam mana.

Okay, so the thing is.

14 September hari tu, abang ipar aku bertolak ke Lubnan atau Lebanon for a year sebab bertugas kat sana.

Here's some information.

Lebanon ni negara yang terletak di antara Israel dengan Syria. Buat masa sekarang Lebanon masih aman lagi, cuma back years Lebanon pernah kena attcak. Ha, nak cerita lebih pun saya bukan tahu sangat. so, boleh check sini



Cantik weh srs T.T katanya kat sana angin sepoi sepoi bahasa and sejuk je. even padang pasir tapi sejuk. Yang pergi sana semua kena culture shock. Okay ini srs macam DOTS kat Uruk. Ingat tak yang dekat OR kat sana, Joong Ki pegang pistol arah kat Arabian tu kan ? Then Song Hye Kyo tolak President ke apa tah masuk bilik OR .... ?

WEH CHARMING GILA YANG TU AAAAAAA T.T


And lagi satu scene tuu yang kat bangunan lama yang kawan dia (dah jadi musuh) letak bomb kat Song Hye Kyo tu then Joong Ki tembak bahu perempuan tu and terus grab dia. Lepas tu, dia peluk perempuan tu and tembak kawan dia aka musuh sambil tangan kiri tutup mata Song Hye Kyo.

Anyonyonyonyo saya terharu.

Okay okay sudah.



Gambar ni aku paling sedih tengok. If I was you, kak... Huh tak mampu saya. Semestinya aku pergi meraung kat tengah tengah lapangan terbang sambil cakap

'' Abanggg patah balik !!! Jangan terbang !!!!!  T.T "

Kuatnya kakak aku tak nangis... Okay la nangis tapi macam sobs sobs ja. Takde la sampai bengkak mata. Kalau aku la en, siap sedu sedu lepas tu menangis sampai terduduk pegang tiang sambil meraung.





Ya la weh, dia macam berat nak lepaskan isteri dia. Jalan nak naik tangga pun lambat lambat, dia jadi orang last sekali, lepas tu jalan kejap pandang belakang, jalan sikit lagi dia pandang pulak.

wahhh saya takleh ah macam ni, sensetif.

Therefore , aku tak nak askar. Sekian..






















Sunday, 4 September 2016

Landasan Agama Allah

Assalamualaikum,


Hati ni, dah lama jauh dari hati Allah.

Hakikatnya..


Beriman tak sampai berapa lama, bila datangnya benda yang menghasut. Mula lah lupa makna bertakwa. Istiqamah apa semua. 


Hati ni ibu kepada segala racun. Hati ni jugak yang menghancurkan tembok maruah sebagai perempuan Islam. Tak lupa, yang menghalalkan benda yang haram pakai hukum hati sendiri. 


Aku pernah, nak istiqamah jadi baik luar dalam. Nak elak daripada benda tu, nak elak daripada benda ni. Tapi, akhirnya aku buat jugak. Istilah istiqamah tu hilang lesap macam tu ja. 


Entah apa la masalah syaiton nirajim ni. Aihh. 


Beribadat pun, hanya anggota badan yang bergerak. Hati entah fikir sampai mana. Tak pernah nak terkesan dengan nasihat tentang agama, ayat al quran. 


Hati aku hampir keras. Asyik fikir pasal dunia. 


Betul kata orang.


Keadaan kita.

Kawan kita.

Keluarga kita.

Semua tu yang mempengaruhi iman kita.


Kita takkan boleh berdiri tanpa ada yang papah.


Baik seorang kawan tu, maka baik lah kita. Buruknya seorang kawan tu, maka buruk lah kita.


Nak tahu kenapa ? 


Cuba eksperiment ni. 


Pergi dekat kumpulan kaki gossip, borak dengan dorang sampai seminggu. Tengok apa perubahan kita.


Kemudian, pergi dekat kumpulan usrah, borak dengan dorang sampai seminggu. Tengok apa perubahan kita. 


Macam mana sekalipun.


Allah ni, yang paling perihatin daripada segalanya. 

Allah yang pertama boleh kesan perubahan kita.

Allah paling take care pasal kita. 

Sayangnya kat kita, sampaikan berkali kali kita berpaling dari agamaNya, tapi berkali kali juga dia tarik kita supaya kembali ke jalan y betul.


Dia tahu, kita dah jauh sangat. Asyik ingat dunia. Buat semua tak khusyuk, ahh kira hati dah tak ada dalam agama. Masa tu, Allah hadirkan seseorang, sekejap je, tak lama. Sekadar untuk menyentuh hati kita. Tapi kesannya, sangat dalam.


Tu maknanya, hidayah Allah ni, keliling kita. Sentiasa Allah. Ibaratkan, Allah bukan perhati kita dari langit, tapi macam kat sebelah. Dekat sangat. 


Cuma, penerimaan hati tu masalah



Saturday, 3 September 2016

Novel

Assalamualaikum,

Since past 3 years, aku ada mengarang novel. Alah, saja nak isi masa lapang dengan berimaginasi en, nampak couple sweet sikit, ha aku masukkan la dalam novel aku tu. So far ada banyak ah novel aku dah karang, tapi semuanya bab 1 --'

Cuma ada satu novel ni aku SAYANG sangat hero lelaki tuu. Sebabnya aku create dia as yang gentleman, macho apa semua. Memang dalam banyak banyak watak lelaki yang aku wujudkan, dia la yang paling charming, sweet talker macam macam ah.

Nama dia Iqbal Harris.

Jadinya, setelah dah banyak idea aku curahkan pada novel ni.. Satu hari, aku reset handphone tapi aku lupa nak back up semua data.

MASYAALLAH

MASYAALLAH

MASYAALLAH


Aku fed up. Srs aku fed up. Sia sia semua pengorbanan imaginasi aku yang bernas ni.

Huhyhhygygbybbuhuji!$!:.3)?:38.!):!.)3:)-:?3.)8?3:7).?3:6;3.?/4;,(6?34;6(;34664(;;,?3(??2,)?8).!38$.'edjiimxokeqxmo

Sunday, 28 August 2016

4th challange : Things I miss

Assalamualaikum,

Okay ni topic setelah aku tak tahu nak tulis apo. Lama jugak aku bertapa, termenung fikir apa aku nak tulis. Dah ada topic, idea pula kering. Masalah blogger.. Aku search google semua jawapan macam hampeh " Things boyfriend does to you" " Who is my boyfriend" " song that remind you to your boyfriend" 

APAKAH.

First time Mr. Google tak berguna ehee. Kalau hampa semua ada idea apa yang aku patut tulis, sila lah bagi tahu saya ya. 

Okay, masa kanak kanak dulu, banyak sangat benda kita buat kan ? Paling kerap ialah pecahkan gelas mak, lepastu lari keluar rumah sebab takut kena marah. Semua benda nakal nakal kita buat.

Perkara paling nakal aku pernah  buat ialah aku naik bukit dengan abang angkat aku tak bagitahu mak aku hahah. Masa tu aku enam tahun. Bnda tu paling WIN la hahah. 

Kat kawasan rumah aku dulu, asalnya kawasan bukit. Dalam bukit tu ada Istana Raja Bersiung yang dah lama tak guna. Lama, berapa ratus tahun dah. Lepastu kawasan tu ditarah sbb nak buat rumah. Tapi masih ada la bukit, sungai apa semua.

So banyak la benda nakal yang aku boleh buat hahaha.

Dulu, aku tak kawan dengan perempuan tau HAHAHA, izzati kecik kecik dulu batak gila. Nak kawan dengan perempuan, kena yang lagi tua drpd aku. Lepas tu taknak pakai skrit. Mak aku beli skirt kat aku, aku nangis gila gila sebab taknak pakai. Fuh *pick nose*

Benda yang paling aku rindu nak buat ialah keluar main dengan abang angkat aku. Hahaha.. Banyak gila benda aku buat dengan dia lepastu kengkawan dia masa aku dalam lingkungan 5-7 tahun. Aku memang paling rapat dengan dia la, kalau dalam seminggu macam tu, 5 hari aku p rumah dia, lepak apa semua dengan keluarga dia. Keluarga dia dengan keluarga aku rapat sebelum aku lahir lagi. So tu lah. Kalau lepak, mama selalu hidangkan donut, karipap, kuih apa semua, aku dengan bangkat aku dah makan kenyang2, terus kami lesap...

Kami pernah kutip duit raya dalam hijan naik basikal. Mula mula tu en, steady je kutip duit raya satu taman. Jenis datang masuk rumah, ambil satu kuih minum air, tunggu duit, pastu blah. Dia bawak aku naik basikal, masa 5 tahun apa la sangat aku reti ?.. Selain crusing kat salah seorang kawan dia.. HAHAHA ops.Tetiba hujan turun lebat gila, tapi semua berkeras taknak balik. Jadi sama sama lah kita main lopak air ye. 

Tempat kami selalu lepak, kat bangunan kosong depan rumah dia. Ade lah benda kami main, kalau dia takde kawan masa tu, aku ajak dia main masak masak. Aku ada beli pisau lipat, lepas tu dalam bangunan tu kami buat macam rumah la, ada satu bahagian tu jadi dapur, lepas tu celling rumah yang kat bumbung tu kan, kami patahkan letak atas batu lepas tu nyalakan api, aku pun potong la sayur, goreng atas tu.. Emmmm, sedap. 

Lagi satu, belakang taman tu ada sungai, sungai tu kat bawahh, jadi ada la macam dusun apa semua. Mak aku mmg melarang keras aku p situ. Tapi ada satu hari tu banjir, lepas tu dia ajak aku p main air banjir kat situ. Hahaha, paling best en, naik basikal, lepas tu pecut lalu kat air, AIR PUN MERCIK. fuh macam drift dah. Lagi best kalau kena kawan.   

Dulu, ramai kawan dia y aku crush on hahahhaa, mana ada kawan dia budak budak, semua masa tu darjah 5 la, darjah 4 la.Aku sorang je 6 tahun hahaha lol. Ada satu hari tu, kawan dia yang paling handsome tu turun main sekali, kebetulan dia ajak aku. Aduhh. Malu gila aku nak keluar. Kalau aku jatuh ke apa malu la dia tengok. Tapi aku berkeras jugak, aku wajib keluar. Dah tu aku pun fikir la, aku nak pakai baju apa, tee shirt buruk sangat. Dann, aku teringat ada gaun purple mak aku bagi, aku tak pernah pakai lagi. So aku excited la pakai. Sekali, dorang ajak aku main lompat basikal. Apak ah. Hahahhahaah. Tau tak lompat basikal ? Yang terbalikkan basikal tu lepas tu main lompat2, tak pun main pusing rantai dia buat cendol. Jadi, aku pun terpaksa la lompat sambil kepit kepit ayu. Fuh, mencabar, mesti muka aku cem monster masa tu. 

Ha, tak pun. Aku selalu pegi rumah dia tengok DVD lepas tu main game kereta. Aku ingat lagi, aku memang fail main game kereta masa tu, PS2. Berapa kali kena ajar pun tak reti lagi. Kalau aku drive, nak pusing stereng sikit je. SIKIT JE. Tapi dia punya pusing tu, kiri kanan divider aku langgar. Stress. Lagi lagi kalau main game perang. Hahahhaha, game start 2 saat aku dah mati. 

Lepas tu, aku pernah panjat pokok. Pokok apa entah kat belakang rumah dia. Tapi kalau kat rumah aku, aku selalu panjat pokok jambu. Acah acah hking, lepas tu lompat dari atas. 

Kitaorang pernah masuk longkang sebab nak cari ikan. 

Pernah main perang perang dalam sawah, semua berguling dalam jerami. Aduhh.. Hahahaha

Paling banyak main game, kalau ramai orang nak join. Ramai ramai main tuju kasut. Kalau main benda tu, dan nasib aku malang. Aku akan kena shoot daripd lelaki dengan balingan yang kuat, dan kasut tu seberat 1kg diperbuat dari getah pure, dan tepat mengenai belakang aku. Fuhhhh, sakit weh T.T 
bila dah kena tu, rasa macam nak melompat sampai langit ke tujuh. 

Izzati tak main barbie ya dulu . Hiks. 

*****

Tapi bila dah besar, makin renggang la, dengan sekolah lagi. Tambah tambah sekarang ni, semua dah habis SPM tak tahu p mana dah. Aku je yang masih sesat tak lepas SPM lagi. Hmm... Rindu zaman tak belajar Kimia, duduk rumah keje pecahkan gelas, kira maths 1+ 2 = 12, minum air paip masa puasa, kayuh basikal lepas tangan dan dikira sebagai hero tapi tak sampai 20 saat basikal jatuh. 

Dulu, everything is possible. 
Sekarang, apa je aku boleh buat ? 

Tuesday, 23 August 2016

That soft hearted girl

Assalamualaikum,

I always wondering why should I update all my activities in instagram of course and also in blog. THAT SHOULD BE MY PRIVACY.  Well, certain people are strong enough to keep all the problems, happiness in her mind. Macam suka duka lara semua is like SS la, sedih sendiri, syok sendiri. But for me, I am not that strong. Plus, aku a type of suka express apa yang aku rasa, if aku benci, maka muka kebencian akan terpapar di wajah aku, if aku malu so muka, mata, senyuman semua ambil peranan, and if aku suka, maka terpancarlah wajah kebahagiaan. Same goes to this blog, aku tak boleh nak fake jadi cool apa semua. What you read is what I feel at that time. Ha senangkan ?

Anyhow, aku dah cuba untuk jadi macam COOL like so HIPSTER, BUT IN THE SAME TIME RELAX apa semua. Especially in writing, tapi beb takleh, kennot. Aku ada adore a few person yang bila tulis blog, kata kata dia fuuhhhh. Nampak macam seolah olah dia tak jiwa kacau macam aku ni ha, tulisan campur aduk semua. Tak sastera langsung ! 

But nah! I can't be other person. 

Aku akui, I have so many weakness, unseen weakness especially sejak sejak aku berjauhan dgn mak aku ni. Aku banyak sangat fake, like 'oh steady la, mak aku dok jauh dgn aku pun takde hal la beb.  Ni namanya challange in life. Apa life kau tak best langsung duduk dgn parents'

Tapi, mak dgn ayah aku jatuh motor minggu lepas pun aku nangis nak nak. Dah la tak boleh balik. Weiii, jiwa kacau weii. Aku susah hati level 999. Nak exam pun tak tenang hati. Asyik fikir pasal dorang, nak makan pun tak lalu sampai gastric. Dalam kepala otak ni asyik fikir nak balik je. 

Somehow, semua kelemahan aku ni, aku tutup dgn benda benda kasar. 

Wah cane nak explain ni.

Contoh la kan, bila aku minat kereta ni, aku explore lots about cars. Aku dapat kekuatan which is boleh cover aku punya cengeng ni. Of cos la boleh cover kan ? Sbb orang nampak someone y suka kereta ni, cool steady. So, aku berharapan yang bila aku ada interest yang mendalam terhadap kereta ni, aku boleh jadi izzati yang stronger daripada dulu. Maknanya takde la aku nk nangis je memanjang. Hahahaah..

So that's all.. Sesi mengenali aku dah tamat. 

Chaw ..



Monday, 22 August 2016

A letter to Nurihan

My dearly friend,

Happy Sixteenth Birthday. I've waited this day for so long to celebrate it with you. And I hope what I've planned before will successfully make you happy and smile again.

There's nothing much to a friend except to see them happy with the way they are. My happiness is being at school, chatting with friends, making silly jokes, laughing and so on. And one of my happiness is you.

Jihan,

I always wanted to see you. YOU. Means the real you, the happy Jihan, the talkative Jihan, and easy going, the cheerful Jihan, the troublemaker Jihan, the korean Jihan and many many more.

We used to be a happy couple friend. We did lots of crazy things, we shared lots of problems.

Whatever is your problem, please be don't be sad. Everyone has their own problem too. Jihan,everybody will be tested by Allah SWT. But in other way, Allah will grant you with other thing which is 100 times better than your problem. Just be patient and trust 'this happens because Allah loves you' .

If I am your reason, I'm sorry. I am not a concern friend of you. My bad, I've done so many things that hurt you.

Birthday girl, we all want you to be happy .











Wednesday, 17 August 2016

Down by math




NAH ! SO TRUE !!!

16 tahun aku hidup, never get along with maths wei. Whatever happens. IT WILL NEVER PLEASED ME.

Math ni seolah olah ex aku yang aku paling benci nak jumpa, tapi aku cuba nak pulihkan keadaan somehow keadaan jadi makin tegang dan akhirnya kami bergaduh lagi dan it will never end though.

Math skills of a person will significantly improve for half a year, if you electrically shock his/her brain


Stressnya MasyaAllah ..

Some people are born to be good at math while some are destined to fail at it from their very birth - according recent studies

Wednesday, 10 August 2016

Between two things

For years,
I live in dilemma,

Too many things hit me hardly,
Mess up my plan,
Push me to do things that I don't want to.

I don't know whom to blame,
For all things happened to me,
Isn't anyone's fault.

Magic here is.
I am the one who ruin my own life.

You know,
Sometimes, someone deserve a better life than ours.
A help from us may change their lives.
And a sacrifie from us may brighten their lives.
Even though, we need to mess up our life.

Because..
We life, for people.
We life for someone we love,
We're happy when they are too.

But Allah S.W.T is fair enough,
He granted me everything that I didn't ask to,
But I realise I need it .

And now,
For 3 years, I keep my mind mess.
Without strength, fall down and get up by myself,
Cry and let tears stop by itself ,
Hurted but no ones know.

Suddenly,
Allah grant me, someone that I can depend on.
Without his knowing, he is actually gives me strength.
Every word he says, makes me feel calmer .
Telling him my problem is like throwing my bruden away,

Alhamdulillah,
At least I have someone that I can hold to.

Not much but only a bit strength for my unseen weakness .

Thank you .. So much.





Sunday, 17 July 2016

Macam mana aku boleh dapat seru nak blogging ?

Assalamualaikum,

Setelah menimbang nimbang tajuk apakah yang aku nak sembang hari ini. Akhirnya aku decide nak lempar balik (throwback) masa first time aku buat blog.. Dan macam mana aku boleh terdetik nak buat blog. Come on la kan, zaman sekarang orang main youtube la, record vid sana, record vid sini. Tapi tu lah, bagi aku penulisan ni, ada nilai dia tersendiri. Same like diary cuma this is an online diary. Dan of course, video juga ada value dia, dan aku pun buat video jugak, tapi untuk bagi korang tengok memang tak ah. Aku sorang je boleh tengok muehehehehe..


Pertama kali aku buat blog, iaitu masa tahun pertama aku sampai KL. Form 2. Ketika itu, fuhhh tough gila aku nak create satu blog untuk seorang izzati pun. Rasanya lebih kurang tiga kali aku cuba buat blog, tapi failed sebab aku tak dapat memahami kehendak blog ni. Adalah macam macam procedure dia, dan memang take time sangat sangat sebab banyak benda yang korang perlu tahu, celah mana nak edit template , celah mana nak tukar background, celah mana nak public or private blog korang. Ha, banyak tu.

This is when I  was 14 hahaha. OMG.
YA ALLAH.. aku ke ni ? *garu dahi*

Okay time ni ciwi sebab baru dapat handphone pakai duit sendiri. My 2014 is everything to me. This is the starting point of my teenage life yang sememangnya lain daripada korang. InsyaAllah ada masa aku tulis pasal 2014 yang aku cakap everything tuh *flip scarf* .

Apa tujuan aku buat blog ?


Hmm, pemikiran kita semua sama je, basically. Aku create blog dengan niat nak famous hakhakhak. Okay tu mungkin 10% je, tapi actually banyak faktor, antaranya aku terpengaruh dengan Fatin Liyana, yang kedua aku rasa macam nak mempunyai 'the other life' selain reality. Too many reasons.

Tapi, lama kelamaan, semua sebab sebab tu hilang, nak famous pun dah terbang ke langit ketujuh, sebab nak jadi public figure ni bukan senang, nak naikkan traffic pun bukan senang, orang takkan baca entry yang takde faedah macam entry aku ni.

Kalau nak cepat famous, entry kena mantap, tarik perhatian pembaca, tajuk kena gempak, content perlu menarik, takde la hambar je.. Dan semua tu take time... takde maknanya baru sebulan buat blog tetiba dah famous kalah Aaron Aziz, unless korang buat hal macam kutuk Malaysia ke hapa.




So, aku decide, tak payah la nak famous famous sangat. Yang penting buat benda yang aku suka, yang melambangkan diri aku, jadi diri sendiri, tulis semuanya dari hati . Tak perlu jadi hipokrit semata mata nak dapat attention. If they like you, they will come. If not, it's okay.

Walaupun tulis pasal personal entry, sangat tak naikkan traffic blog, tapi aku buat juga. Yang penting, itu yang aku nak luahkan. Aku tak suka nak buat entry, kena rujuk banyak sumber, padahal aku memang tak arif dalam bidang tu. End up semuanya tak betul. Untung bagi siapa yang ada kepakaran, yang tak ada, tak payah memandai.


Nama blog aku memang macam macam sangat.... pelik pelik hado, gedik gedik pun hado. Aku mula dengan 'steponstones.blogspot' . that's why nama email aku ' izzatiabdullahstep@gmail.com' ..

Content blog aku pun macam macam, dari sedih ke gembira, dari gedik ke serius. Aku tak suka bila walaupun aku tengah sedih tapi aku control semata mata nak bagi entry aku nampak relax dan tak jiwa kacau. Aku memang tak boleh control perasaan aku. Aku tahu sebenarnya takde orang baca, tapi aku relax je, sebab aku tak kejar traffic. Somehow, kalau korang post semata mata nak dapat traffic, lama lama korang akan boring dan kecewa menanti rating.


Pasal TRAFFIC. Aku tak pernah buat post tentang menaikkan traffic. Kan ada satu post yang kalau kita letak link nama kita kat situ, ramai orang akan follow kita kan.. Ha bende tu la yang popular di kalangan blogger .. Masa mula mula buat blog, aku ada plan. Aku akan focus on personal entry selama 3 or 4 tahun tanpa promote blog aku, maknanya orang nak baca, baca je. Aku takde la pegi jaja suruh baca blog aku gituu..And next year 5th and above, baru aku bersedia nak post entry pasal TIPS, HOW TO, TUTORIALS, dan apa aapa yang aku mahir. And time tu baru aku slow slow nak tarik audience.

SXT20071022

Bernas tak ? ihiks.

Hmmm.. Apa lagi ?

Mungkin perasaan aku blogging ?

Ada kawan kawan tanya aku, yang rapat jelah. Best tak blogging ?


To be frank, it depends on individual. If korang ni jenis yang suka menulis, suka typing, ada passion dalam penulisan, sentiasa ada idea. So, it would be fun. Dan consistent tu comes from your passion. Sebab korang akan sentiasa rindu nak luahkan perasaan dalam blog, berceloteh. Tapi kalau korang jenis yang sebaliknya, mungkin hangat hangat taik ayam je lah. Yang penting niat blog tu untuk apa, kalau untuk rating, hmmm susah sikit. Semua blogger, aku percaya dorang start daripada bawah, baru famous  dan berjaya.

 But for the beginners, memang susah sikit nak berblog sampai kadang kadang korang rasa macam nak lempar je laptop dari tingkat 10. Hadap laptop lama kemain, tapi benda yang dicari tak jumpa pun - CONTOHNYA BILA NAK EDIT TEMPLATE. MASYAALLAH... aku sabar je. Tapi try step by step.

Contohnya, bulan ni, focus kat editing dulu. Tak cukup sebulan, ha amik dua bulan. Then next 6 months or one year, focus on entry. Cuba cari chemistry dengan audience, apa yang dorang nak, in case kalau blog korang more to TIPS OR TREND. Then, traffic...

blog 4 A few of my favourite things...


Ha, kan izzati dah bagi tips. Hak hak hak. Actually aku nak cerita je, tapi takpelah. Amik lah semua. Ini pendapat aku la, aku pun baru masuk tahun ketiga and still belajar blogging lagi. Lain orang lain pendapat kann... And, in case ada apa apa, tanya je. Iolls tak makan orang.

Happy Weekend !

Thursday, 7 July 2016

Selamat Hari Raya 2016

Salam  Aidilfitri !! 

First of all, aku mohon maaf kepada semua atas kesalahan kesalahan aku yang bertimbun timbun ini. Biasalah, saya juga makhluk hidup yang sering melakukan kesalahan atas muka bumi Allah ni. Jadi, ne tau la kan, ada tergedik terlebih dalam penulisan ni HAKHAK.. Gedik tu kan penambah perasa..

Memandangkan hari ni raya yang kedua dan aku dah separuh hari mereput kat rumah ni, tak tahu nak buat apo. Orang lain rayo makan sodap sodap, aku ni ha, makan hati je mampu. Baju raya pun tara bule pakai. Sobss sobss

Jadi untuk menaikkan feel hari raya aku yang FA ni, moh le kita bagi gambau gambau semalam. jom cikidaut.


Mat Ayi Ayee . Ha, ini lah destinasi aku utk Raya Pertama ni. Class uolls Raya Pertama pergi Bukit Tinggi. ha, lemang ketupat nasi himpit tak himpit semua dalam mimpi je lah ye anak anak.


Sebelum tunjuk gambar raya, ni mak dengan ayah aku. Kalau aku belum pernah introduce la kan.. Dulu, ramai orang cakap aku ni cucu Abdullah. hahaha.. Habis tu takkan la ayah aku nama dia Abdullah bin Abdullah.. Agak aa. Aku anak bongsu, that's why....... 

So, tahun ni kitaorg berpakat semua nak bawa mak dgn ayah aku raya kat sini. Sebab selalunya, malam sebelum raaya je mak aku dah macam Jakie Chan bersilat kat dapur nak masak macam macam. Pastu mula la, pagi raya je masing masing muka macam zombie, eyebag besar nau. So, bagi lah chance dorang rehat tahun ni. Lagipun semua adik beradik yang lain beraya kat rumah mak mertua.. aku je belum raya kat rumah mak mertua ........ ._. 


Tapi tu lah, raya macam tak raya. 


Port Dickson. Kat sini memang dia ada model kalau in case tourist datang nak bergambar dengan contoh masyarakat melayu kan, ha dia lah contoh yang paling sesuai. Datang sini boleh amik gambar free. Tapi model nya tu tak boleh bawa balik lah. Priceless tuu..



Yang tengah tu, ahli dari Kumpulan Nasyid Maimunah.. Datang sini kebetulan tengah bergambar, tu pasal ajak dia join sekali. Tapi tu lah... rasa macam nak crop je. Hashtag, aura polis ada lagi kat muka abah hahaha... 




Apo layii.. Family picture, time for self picture pulak lah. Lighting bilik ni Subahanallah cantik weh T.T nangis aku tengok semua selfie aku tu, pengcahayaan yang sungguh indah.....






Baru lepas mohon maaf yang betul betul maaf sebab semalam aku polish kuku mak aku, tapi malang sseribu kali malang aku tak sedar kuku dia dah nipis sampai nampak isi T.T ini kes lagi bersalah daripada mencuri tau tak. Niat cek cuma nak bahagiakan makk dengan kuku rayaaaa T.T



Lepas bersalam salaman, ke Bukit Tinggi lah kito ! Ni baru Raya... dengan baju kurung kain batik yang sempit macam hapa, dengan heels, aku kena daki bukit sebegini. Fuhh begitu extreme ya raya kali ini. Tengok tudung dah semakin bulat, muka lempeng izzati terserlah. 




Mata penat takleh blah >< HAHAHAHAHA, ni kalau nampak bantal ni terus lena 1000 tahun. 


Japanese Tea Garden. 


Ni kalau buat bunga tangan time wedding ni confirm, meletup letup uolls.






Sini lah tempat yang aku tunggggggguuuuu dari dulu lagi. So Fairy Tale , so kawaiii. Boleh la aku batak menjadi Cinderella hilang kasut dan Prince from France datang naik kuda hahaha.. But serious it's extremely BEAUTIFUL. Subahanallah....


Ya Rabbi, aku sabar je la dengan dia ni. 

The End of the First.. Takde raya sana sini, makan tu makan ni. Hmm, izzati redha. 


Anyway,

!! SELAMAT HARI RAYA !! 


Saturday, 2 July 2016

3rd challenge : Earliest Childhood Memory

Time kecik kecik tu lah time yang paling nakal tahap tak hingat dunia. But somehow, kita rindu saat saat tu. rasa bebas nak buat apa je, tak perlu ikut peraturan, tak kisah pasal hati dan perasaan. Cuma tahu MAIN JE.

 Dalam banyak banyak kenangan childhood aku, yang paling berbekas dan meninggalkan bekas kat dahi aku ialah time aku jatuh dalam rumah. OMG THAT WAS SO SCARY. Sampai sekarang parut jahitan tu ada lagi, nah kat dahi lagi uolls. Aku tak lah nakal, tapi aku macam careless spesis mana entah, kadang kadang sampai aku jalan TIANG sebesar besar alam pun aku boleh langgar. AHAKS.... 

Ceritanya, aku masa tu nampak satu keychain, lepas tu aku macam nak main main dengan benda tu, tapi takut mak aku marah. So kebetulan mak aku tanya aku nak minum air apa.. Aku pun minta air oren. *aku umur 6 tahun masa tuh*, bila mak aku dah pergi je. aku pun lari nak keluar rumah. Tiba tiba aku terpijak alas kaki.

KEDEBUMMMMMMMMM !

aku jatuh.. kepala aku terhantuk kat tangga.. bengong kejap. hakhakhak >< lepastu ayah aku dengar bunyi macam anak gajah jatuh , dia pun meluluu ke arah aku sambil menjerit jerit nama mak aku. 

aku pun bangun la, sakit kottttt.. aku macam pening pening lalat. tapi aku tak nangis pun. Tapi bila mak aku datang je. NAH JADI RIUH SATU RUMAH. dengan muka terkejut dia tuh, dia lari amik kain lepas tu pekup ( lap ) dahi aku. aku pun macam EH APESAL NI ?

tengok je kat kain tu ............................ eh darah la.

tak semena mena aku nangis dengan skala yang paling kuat. banyak kut, sehelai kain tak cukup. lepas tu mak aku terpaksa pegang supaya daraah tu berhenti keluar. aku nangis tak henti henti, so of course la mak aku scared. kut la, kepala aku pecah ke hapa. dah berlumuran darah macam tu, mana nak tau bendapa yang luka. 

By the time abang aku datang je, dia cepung aku pegi klinik terus. FREE FREE aku dapat 3 jahitan. 

Tak tahu nak cakap apa.. sakit betul. pedih. berdenyut denyut. 

****
Ha tu la yang aku paling ingat sebabnya parut tu still ada kat tengah tengah alam dahi aku. sobs. Kurang hantaran aku nanti :(  Bukan satu tu je kejadian yang menempah cap mohor kat muka aku ni, kalau dulu muka aku ni memang  selalu buat cop kat tangga. Dia cukup suka la nak cium dengan tangga.. (bonggol jalan raya pun pernah cium gak auu ) tak tahu la kenapa aku ni.. Hmmmm....


Thursday, 23 June 2016

Ke-suka-an

Assalamualaikum,

Bila hati aku tengah kabut macam kena langgar dengan garuda. Ha bersedia lah korang untuk baca ke-merapu-an aku dan leteran aku dan keresahan aku dan seangkatan dengannya.

Kalau korang baca journey crush aku yang tak berapa nak menjadi tu. hahahahhahahahhahahaha......... tah pape je 'zati dulu' ni .

*mengata diri sendiri hiks*

Suka tak berbalas la, cinta sombong zaman toncang dua muncul kembali la, tukar crush la. haih apa nak jadi ni... tu ah, masa tu dia kurang matang sikit, well..

But logic ah, semua yang fall in love semua perasaan terbang sampai awan. Cuma, bila dah takde perasaan tu rasa macam geli gila pulak baca. Ew, macam aku ah, pegi pantai pun siap tulis nama crush yang nombor 101 tu ( banyak la pulek ). hahaha, aduh zati ni.

Ala, bagi aku la kan. Biasa la perasaan macam  ni, fitrah. Even aku tanya Ustajah private aku pun dia cakap okay je. So, normal beb. Siapa yang tak pernah suka suka ni, aku salute ahhh T.T *terasa kurang iman* . As long as tak buat maksiat, macam dating la, lepas tu couple la, lepas tu haa macam macam lagi la.. Mama papa la, ana ente la, baba baby la, tu ye ah salah.

So, aku cuma nak bagi tahu la kan. Ala, 3 tahun kita kawan... tak kan aa takleh share rahsia. * pikir nak susun ayat cemana supaya tak nampak gatal. hakhak * . Aku suka la kat seseorang ni. Disebabkan dia tak tahu pasal kita ( Zati dan Blog takkan terpisah), so aku cakap la. Nama dia jengjengjengjeng.. Khairi.

Fuhh. *lega*

Ala, takde la handsome sangat. Basically, dia kurang handsome sikit daripada Ronaldo , lebih kurang macam Charyl Chappuis ( macam ni ke eja hahha ) , tapi ada iras macam Captain America. Tinggi dia tu macam Hritik Roshan  (again macam ni ke eja hahaha ), ala pendek je tuh.. Kan aku cakap,biasa biasa je.

Ha, tu je details aku boleh bagi. Dengan, dia takde kaitan dgn real life aku.

Okay la, aku chaw dulu. Daaa ~

*cuba mengekalkan ke-brutal-an penulis *




I Do Lyrics - Susie Suh


I don't know
What am I doing here?
There's a shadow in my place

Maybe now
Everything will be so clear
You shed a light into this empty space

And all I am
All I have
Doesn't even matter now
I can't understand why I feel this way
But I do
I do

I just wanna love you when the goings tough
I just wanna hold you when you're not enough
I just wanna give you everything I got
I do
I do

I don't know
What am I saying here?
There's a hole in my heart and it's begging please
Maybe now
Everything will be so clear
Cos you're all I'll ever need

All I know is
I don't wanna lose control
I just wanna touch your soul
I do
I do

I just wanna hold you when the goings tough
I just wanna love you when you're not enough
I just wanna give you all that I can give
I do
I do

I just wanna kiss you in the morning sun
I just wanna love you when the day is done
I just wanna hold you just because I can
I do
I do

I just wanna fold you up into my arms
I just wanna listen to your beating heart
I just wanna love you just because I do
I do
I do

This is one of my fav song. Slow and steady ~ but still can touch my heart with it's melody, lyrics.

Tuesday, 21 June 2016

Saturday, 11 June 2016

Kem Kepimpinan

Assalamualaikum,

Minggu lepas aku join kem kepimpinan dekat Sukabumi Village Resort Kg Kendong,Rembau. Anjuran sekolah semestinya.. Mana nak cilok duit buat kem sendiri hee~ Semua badan kepimpinan dari sekolah aku semua ikut-adalah dalam 103 orang.. Ramai gak aa. Mula mula, aku ingat kem tu duduk dalam hutan, 3 hari aku tak mandi, makan daun daun kering bakar dan ditinggalkan dalam hutan sorang sorang. Jadi, aku pun buat full preparation macam nak hiking gunung kinabalu padahal bukit tampin je pun hahahaha..


TETAPI !


Dapat je bilik, omgg ada aircond lahh.. Alhamdulillah aku tak suffer di sini hahaha.. Ala ala budak hilster cakap "iolls rase katil dia COZY sangattt . Uhm, iollss speechless. Iolls suke aircond die."

Yep, too comfort for a camping activity hahaha. Aku takde gambar bilik nak tunjuk korang sebab aku pun tak bawa handphone. Takut sangat rumors yang kakak aku buat sampai tak bawa handphone. Tapi memang macam nak pegi  VACAY  ahh you know. Dengan rumah kampung dia, lepas tu yang lagi OMG tu nampak je kampung kat luar. Masuk dalam hambek ko. Tak macam kampung pun, setiap sudut ada aircond bahh. Bilik air ada shower, nasib takde bath tub.




Ni team aku. Echo Team. Ada 5 team semua , kami team yang kelima, SELALU TERAKHIR. SEB BAIK MENANG TEMPAT KEDUA. Setiap team ada 20-21 orang. Team aku sendiri ada 20 which is 9 lelaki 11 permpuan.

I love how they captured these candid photos. So, we can feel the emotion. Tapi malang sungguh aku tenggelam dalam gambar. Takleh cakap pe, aku gen pendek hahaha. Aku redha terlindung di sebaik orang orang.

Time ni kami main car game. AKU JADI PINTU. PINTU TAK CUKUP BESI, TU PASAL RNDAH
 JE. haih. Takleh blah la gambar ni,, macam menghina aku >< dalam game ni banyak moral story dia
kami kena buang salah satu KOMPONEN kereta untuk mengelakkan kena saman 60k.

Lepastu, komponen yang kena buang tu merajuk, AND FACI PUN SURUH KAMI PUJUK BALIK.

MORAL OF THE GAME, KOMPONEN LAGI PENTING DARI SAMAN SEBABNYA, TANPA KOMPONEN TAK LENGKAP LA KERETA TU. same goes to a group of members.





Ha ni lah time kami pujuk, kalau aku jadi komponen tu. Agaknya setahun aku taknak balik hahaha. Nasib baik korang tak buang aku . LOL.





Yang paling happy tu lah aku hahahaha... Pantang nampak camera dimana sahaja.

So, besok tu ada aktiviti hiking. Lebih kurang 1 jam 30 minit. Takde la tinggi sangat daki bukit tuh. Cumanya jalan nak daki tu mencabar sikit sebab banyak batu sungai yang besar gedabak plus sangat licin. Setiap kumpulan berjalan dengan ahli masing masing, ikut kreativiti la nak susun ahli cemana
supaya selamat. So group kami decide perempuan duduk tengah and lelaki depan belakang, since group kami last sekali. Nak cakap aku menikmati pemandangan tu tak sangat la hahah... Aku tengok keliling aku daun kering je banyak.. Tp kalau cakap pasal PEACE AND FRESH AIR. Yep aku setuju.

 

Dapur team aku. Too open kann ?

Part ni antara  yang aku paling suka. Sebabnya ni first time aku bakar roti dalam hutan dengan kawan kawan lepas tu rasa hidup tkde kemudahan. Guna je apa yang ada kat sekeliling. Mula mula aku pun macam eww takkan makan guna ranting dan aku expect semua taknak makan roti tu. Tah ranting bekas apa tah .. Tapi at the end, roti tu habisss kot semua orang bedal. Sedap pulak tuh. Sekali dengan aku makan hahahah. Lepas tu boleh basuh barang barang kat anak sungai. Eceyy,, aku acah acah kejap la jadi bini Hang Tuah hidup dalam hutan. Haha.. Sambil basuh ranting sambil nyanyi lagu ikan kaloi.....

He


Tipu

Je.


Mana sempat nak fikir lirik lagu tuh, karang hangit roti aku. Aku sempat berangan je.




Dah penat penat hiking... Kena buat presentation Tapi takpe.Bukan selalu dapat buat macam ni. Kalau hari lain memang tak ah nak keluar sorang sorang tengah hutan nak buat presentation.. And, kami kena present logo, motto, visi, misi and lakonan. Alah, part  present tu biasa biasa je. Dah biasa buat kat kelas. Yang luar biasanya, part lakonan..

Cuba tengok muka aku... Ade ke muka aku rupa diva ? HAHAHAHA...  entah entah aku nak buat gaya diva pun ter-jadi gaya maknyah. Wehh, aku ni sehabis habis muka innocent, sehabis habis muka
nerd. Ekeke... Tapi takpe, disebabkan stok muka aku ni tak sesuai jadi baik mahupun watak antagonis, aku pun redo aku diletakkan sebagai diva yang suka selfie.


Ehem...part selfie tu baru betul. Ehee.

Tapi aku tak rasa aku bawa watak tu dengan baik. Plus, time tu aku buang spect and muka aku tanpa spect macam amoi cina walaupun aku takde darah cina. Buruk  ilee



Balik je daripada camp, masing masing rindu suasana tu balik. Sama lah, aku pun rindu jugak. Lagi lagi pagi lepas aku balik camp, mak aku kejut aku. Aku dengan mata tertutup boleh cakap "haa, pergi la mandi dulu. Nanti aku mandi pulak". Masa tu aku tengah mimpi beratur nak tunggu mandi. Ye ah. Bayangkan 30 orang nak mandi , bilik air ada 2 je. Aku punya lah berjuang untuk mandi awal...sampai tebawa bawa kat rumah . Hahahaha lol betul. 

betul. 


Yayyyyy.. Menang number 2 . Alhamdulillah. Boleh kata yang team aku ni bekerjasama la walaupun masing masing keras kepala, bercanggah pendapat semua.. Tapi so far, okay. Semua bagi sumbangan dalam team.


               "Team work make dream works "








Monday, 6 June 2016

Salam Ramadhan 2016

Assalamualaikum girlss,

Malam ni dah masuk bulan Ramadhan. Maka..... Berpuasa lah kita. Alhamdulillah aku masih dipanjangkan umur untuk merasai bulan Ramadhan, bulan kerahmatan Allah. Walaupun manusia ni kadang kadang banyak buat salah, tapi aku yakin semua menanti nantikan bulan Ramadhan.

Aku ingat lagi.. Selama aku kat sini, puasa aku tunggang langgang 😂 Ok la aku bagitahu, once kau keluar dari zon jagaan ibumu. Automatic makan minum kau tak menentu. Kadang kadang makan apa yang sempat, kadang kadang makan masakan yang tak sama rasa dengan masakan ibu, kadang kadang makanan semalam terpaksa panaskan sebab tak larat nak masak.

Tu semua aku consider tunggang langgang la. Tapi alhamdulillah aku boleh survive.

Jadi... Kepada semua yang kenal aku, aku minta maaf sekiranya aku ada salah dengan korang semua .. Aku menyesal ah weiii 😭 Aku harap dengan kemaafan korang, aku boleh dapat pahala puasa yang barakah.. Tu haaa.. Perangai perangai aku yang kadang kadang macam mak lampir la macam mrs.arrogant la .. Senanya, aku bukan sombong pun .. *wink wink* percayalaaaa. Aku cuma ikut rentak korang, korang sombong maka sombong la aku, lagipun tu kan boleh jadi defender untuk kita.

Selamat Menyambut Ramadhan Mubarak 

Friday, 20 May 2016

Love affection

assalamualaikum,

At first i thought that living far away from my parents at the young age is the best way to be an independent person. Take the first biggest step then i will used to it when i grow. Honestly, yeah. It's good for you and your future too.

You don't have to feel the 'homesick' feeling and you can do everything without depending on others. You can go anywhere by yourself. You get a trust from your parents to study abroad because you know  to take care of yourself.

Yeah it's good.

But on the other side, it's really really a mental problem for you. And for me.

Read this : mother is everything, more than what you have now. 

When I was debating with my friends about this topic- of course i agreed and they disagreed. And one of my friend said this " Why do we need to live this far but our mother is still alive ? Why don't you just live with her since she's still able to take care of you. "


IT'S TRUE SOFIA, IT'S TRUE.

I keep on asking me why i need to live this far ? Why i need to leave them at the young age while they still wanting to see me growing in front of them ? I don't get it. I should appriciate their presence since they're still alive. Allah..

It's hard you know surviving yourself without your mother by your side. It's really different between sister or aunty and mother.

You need to wake up early and prepare for brakfast. I usually miss out the breakfast time - 8 am. Usually around 10 am , yeah that's my breakfast time hahahah.

You need to make sure that the house is clean. CLEAN means everything either the toilet, kitchen-make sure no leftover food or else your house will filled with a good smell of rubbish. Dont forget to do a laundry too. And swipe the floor.

And yassss, YOU NEED TO COOK. CO CO CO COOOKKKK..
That's  not my interest hahahaha..
I dont have passion in cooking. Sorry mr.future husband.


Do your work. Manage your life and time cause there's no mother to remind you

"ADIKKKK!!!! BACA BUKU LA NAK PERIKSA."

"ADIKKK, MANDIIIII DAH MAGHRIB NI"

"Laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,tak mandi lagi ?"

"ADIKKKK BANGUNNNNNN BACCCAAAAA BBUUUUKKKUU"

"MashaAllah!!!!!! Tak bangun lagi ?!" 


The thing is jiwa kena kental beb !! That's not easy. When i was 14, i cry almost everyday because i miss my mom so much. When i was sick, i hugged her photo and do all the things that she always do for me. Everyday i see her, calling me, talking to me, smiling.. Ahh all of her doings hurts me so much at that time...


Mom, to let you know this.

Living far from you doesn't mean that i dont love you. Plus, my love for you is growing biggerrrrr and biggerrrr and i keep on missing you. And the most important is this thing has taught me how to appriciate you so i will talk to you with full of love-politely. I love you more than i love myself. Yass, more than everything and my biggest fear is losing you. I know mom, that time will come. But even for 100th years, i will never ready. At all. I don't want to see you in the condition that i couldn't talk to you anymore. I dont want to cover all of your body and face, i scared if you couldn't breathe. I dont want to read yassin alone. Because i still wanting to hear your voice. ...

Wednesday, 18 May 2016

Perperiksaan Pertengahan Tahun

assalamualaikum,

12:21 aku baru habis study physic. *esok exam physic*Rasa macam kepala aku ni dah sebesar anak Mr. Crab si whale betina tu dek perkembangan otak yang terlalu active sejak sejak ni. 

Series ah... Aku tak suka la macam ni. Kalau boleh exam nak buat sampai setahun. Ha takpe la aku sanggup amik exam sampai tua, dah biasa dah. 

*penulis bertambah geram apabila mood hari lahirnya dicantas oleh exam sejarah*

Dah hampir dua minggu aku bergelumang dengan buku. Aku rasa macam takde entertainment langsung cett.. Balik sekolah, mandi, tengok Mr.Joe Mr.Lawyer sambil makan, pastu  start baca buku sampai tengah malam. Eh kalau aku ada boyfriend pun, agaknya dah lama kena curang empat. Dapat gf gila macam aku ni.

*penulis bertambah hiba apabila terpaksa memendam rindu kat ibu yang tkde masa exam 😭*


Cepat la habis...

Cepat la habis...

Cepat la habis...

Dah settle nanti, aku nak tengok movie puas puas, aku nak qada' tidur aku yang sekarang tak menentu gila, 3 night no days. Hahahha....  

Dan, aku nak baca novel puas puas.

*again.... 😞 buku*

No. No. Novel tu adalah satu entertainment tidak seperti buku teks yang ada kuasa magic bila student buka buku teks terus tertidur 100 tahun. 


Alright. Need to sleep. Bai.. 

Wish me luck 👍🏻 TQ