Sunday, 28 February 2016

STANDARD

Assalamualaikum,

Katakanlah kau lahir daripada golongan yang kaya raya, kaya yang harta entah berapa belas keturunan baru habis, kau pula dimewahkan dengan segala benda yang semua exclusive dan branded like Giorgio Armani , Dior, Chanel . (sila list apa yang paling mahal korang ada, sebab owner blog ni pun tak tahu benda benda branded ni) Oh tak lupa juga, Audi, BMW, Mercedese, Volkswagen adalah kereta yang biasa untuk korang. (aku patut pikir balik nak admire kat Audi ke naik taraf ke  Pagani )

okay.

Apa yang korang fikir pasal cleaner ? bangla yang jadi buruh kat tepi jalan ?

contoh lain, kalau nak be friend dengan someone mesti kena tengok background dulu kan. Cantik ke tak, kalau lebih cantik rasa insecure, kalau kurang cantik, rasa tak sama lavel, tengok lifestyle dia. Kesimpulannya, dia hebat, maka sesuai lah jadi kawan kau yang sama standard.
.
.
.
.

Standard is important. kan ?


I'd say that there are some of them who is really humble and they don't even matter about the standard..

on the other hand,

generally la, in one community - orang atasan tak sama lavel dengan orang bawahan. Apa sekalipun yang kau buat untuk hapuskan jurang antara the highest and the lowest, hakikat tak akan pernah berubah.

The highest is still the highest who got the power to control everything and the lowest is still the lowest who doesn't has any right to change anything.

THIS IS THE FACT!


Aku pernah cuba untuk menafikan yang standard itu penting dan aku cuba untuk samakan standard dengan racist semasa aku tingkatan 2. Tapi semakin lama aku hidup, aku semakin faham life's game.

You can't be with somebody if you're not somebody.

Kalau zaman dulu, memang nobody cares dengan siapa pun kau nak berkawan. Tapi sekarang zaman yang duit is everything, so standard is so important.




Nak tahu buktinya ?

If you are not somebody, pergi kedai branded sikit, salesgirl/salesman tak pandang sebab pakai tee shirt dengan kain batik dengan tudung selempang. Bila berurusan dengan sesiapa pun, contohnya agen insurans, dia cakap biasa biasa je, tapi kalau bawak 30bilion nak masuk insurans, confirm satu almari prosedur dia bawa keluar tunjuk package package yang ada.

How materialistic people nowdays. Yelah, tak boleh nak nafikan, time change us.. even aku pun macam tu in certain time.


Kesimpulannya, if you're on the top, then  you'll get everything. girls, this is the reality of materialistic life . HAHAHAHA *gelak jahat* *teringat ahli shir dalam cerita Rapunzel*


okay, bai.



Friday, 26 February 2016

closure

Well, you only need the light when it's burning low,
Only miss the sun when it starts to snow,
Only know you love her when you let her go.
Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missing home
Only know you love her when you let her go...
And you let her go.

Staring at the bottom of your glass
Hoping one day you'll make a dream last
But dreams come slow, and they go so fast
You see her when you close your eyes
Maybe one day you'll understand why
Everything you touch surely dies

But you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go
Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missing home
Only know you love her when you let her go

Staring at the ceiling in the dark
Same old empty feeling in your heart
'Cause love comes slow, and it goes so fast

Well you see her when you fall asleep
But never to touch and never to keep
Cause you loved her too much, and you dived too deep

Well you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go
Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missing home
Only know you love her when you let her go
one of the World Top Model is here. 

p/s : sepatah dua kata daripada saya ..

Thursday, 18 February 2016

Admiring a perfect life thoughts

Assalamualaikum,

LIFE . LOVE . FAITH

These are the most important things in life.

Ok. Straight forward..

Walaupun dalam keadaan yang positive, peace. Kita mesti akan ada fikiran negative, insecurity dalam diri kita sangat tinggi. Sampai ke penjara kau dok fikir entah apa.

Okay seriously cakap pasal aku sudah la, tak payah kias kias ihik.

Basically, aku sendiri pun banyak berfikir. Kalau menghasilkan fikiran yang bernas tu okay la gak kan. Ni fikir haih too much.. Aku bukan seorang yang calm sepanjang masa, cuma in certain time aku boleh berlagak tenang.


LIFE

Bila bercakap pasal hidup, kau akan buat 1000000001 kesimpulan yang tak sudah. Life isn't a great topic to discuss about. Life ni random yang anytime masalah boleh datang dan kebahagiaan boleh pergi. But still, kita semua suka bercakap pasal ragam hidup dengan prinsip hidup yang kadang kala tak berguna pun untuk masa masa tertentu.

Cakap pasal ragam manusia pun, sampai cucu kau dah beranak - manusia masih dengan ragam masing masing. Kadang kadang kita asyik terasa hati dengan seseorang tu, tapi that person  tak rasa dia bersalah -sebab itu cara dia.

As I say, life is a huge topic and it contains a lot of subtopics from all around the world. Kesimpulannya, kalau asyik merungut tentang nature dan kehidupan, bila nak nikmati indahnya hidup ni ?


LOVE

Love is exist but unseen. Sebijik macam angin. Sifat dia pun macam angin- senang berlalu pergi. Bila musim bertukar, maka bertukar lah hala tuju dia. Tak macam life, love is a simple chapter to study but you can't even make an experiment on it. Love ni common - for God, nature, animals, human.. Tapi yang paling bermasalah ialah human. Cinta pada manusia ni tak kekal, satu. Yang kedua, tak ada cinta yang tak menyakitkan. Bila kau bercinta automatically kau menempah penyakit hati.

Love isn't a fault, but the way you treat  love is.

Aku sendiri, seorang y suka cinta tp bukan bercinta. Too many reasons hahaha! Salah satunya, bila broken hearted, segalanya tentang hidup kau akan berubah.It might be..ahaaaa..


FATIH

Iman, nak sebut senang. Nak kekalkan iman benda yang paling susah.. Walaupun aku dah berazam tinggi sampai Najib pun termimpi mimpi azam aku tu. Tapi end up, perubahan aku cuma bertahan 2 minggu. Siapa taknak jadi baik ? Siapa taknak jadi ahli syurga ? Tapi kadang kadang kita terlalu lalai sampaikan lupa yang kita dah tersasar dari landasan agama. Astagfirullahalazim..


By the way, semua ada pemikiran yang bercampur aduk macam aku juga kan ? Everything went negatively... These all are caused by our emotion.. Perasaan yang kadang kadang terlalu berbolak balik dalam semua bab.




Tengok saja Cik Puan blog ni hahaha. Sangat jiwa kacau tahap petala langit ke 7. Kejap happy kejap pulak sedih. Semua berasaskan rungutan ah. Haihh si budak tak bersyukur nih.

.
.
.
.
.
.
.
.

BUT AS I SEE HER BLOG.

Aku cuba make everything turn to positive. Apa sahaja yang negative, aku cuba fikir yang baik baik.

DEAR SARINA


Kak Sarina is seriously a positive lady I've ever met. Bila hati aku tak tenang, atau aku rasa apa saja dalam diri aku ni semuanya tak perfect. Aku akan buka blog dia, baca apa yang patut-basically entri dia semua tentang nature dan calm - serious she is a nature lover. Satu lagi yang aku kagum pasal dia, dia lebihkan prinsip hidup daripada cinta. I feel her. 


Kadang kadang, aku terdetik, macam mana dia boleh se-positive itu ? Tak basically kita boleh kenal melalui penulisan dan cara dia. Kan ? Okay tengok penulisan aku dalam semua entri sekarang! Macam langit dengan bumi. Allah... The way she thinks is absolutely amazing. Mungkin tak sehebat penulis sastera lain, tapi cukup untuk bagi motivation untuk orang lain especially aku. 

Dah Cantik. Bijak. Tenang. Oh zati,, please contohi dia :')


Monday, 15 February 2016

Kesedaran tu penting.

Kalau mampu, buat cara mampu.
Kalau tak mampu, buat cara tak mampu. 
Tak penting harta, kedudukan, darjat, rupa. 
Yang penting kau sedar kat mana kau sedang berpijak.
Dengan kesedaran kau tuh, kau tak akan berani menabik dada.

lagi satu.

Dia ada apa yang kau tak ada, jangan pertikai.
Tumpang bahagia untuk dia sebab rezeki setiap manusia tak sama.
Sifat dengki, mengutuk belakang, menghasut orang, tak puas hati.
Percayalah, selagi sifat tu wujud.. hidup kau tak akan aman..

You get what you deserve to get. 


Sunday, 14 February 2016

bukan warganegara malaysia

Aku nak je kutuk dia.
tapi nanti aku yang berdosa aih.
tak sanggup aku nak mohon sorry. simpang kalaikat 44.
weh, apa keperluan kau buat macam ni ?
is this what we call a game ?
srs kalau aku jumpa dia nnt, siap aku letak wasabi dalam latte dia.

Thursday, 11 February 2016

Sorry

I'm so sorry, bruh..
It happened outside of my mind.
I never expect this terrible accident would happen.
It was an old story and I nearly forgot about it.
And I still wondering, why suddenly he exist in front of my eyes ?
huh..
This is really really really  a headache !