Friday, 20 May 2016

Love affection

assalamualaikum,

At first i thought that living far away from my parents at the young age is the best way to be an independent person. Take the first biggest step then i will used to it when i grow. Honestly, yeah. It's good for you and your future too.

You don't have to feel the 'homesick' feeling and you can do everything without depending on others. You can go anywhere by yourself. You get a trust from your parents to study abroad because you know  to take care of yourself.

Yeah it's good.

But on the other side, it's really really a mental problem for you. And for me.

Read this : mother is everything, more than what you have now. 

When I was debating with my friends about this topic- of course i agreed and they disagreed. And one of my friend said this " Why do we need to live this far but our mother is still alive ? Why don't you just live with her since she's still able to take care of you. "


IT'S TRUE SOFIA, IT'S TRUE.

I keep on asking me why i need to live this far ? Why i need to leave them at the young age while they still wanting to see me growing in front of them ? I don't get it. I should appriciate their presence since they're still alive. Allah..

It's hard you know surviving yourself without your mother by your side. It's really different between sister or aunty and mother.

You need to wake up early and prepare for brakfast. I usually miss out the breakfast time - 8 am. Usually around 10 am , yeah that's my breakfast time hahahah.

You need to make sure that the house is clean. CLEAN means everything either the toilet, kitchen-make sure no leftover food or else your house will filled with a good smell of rubbish. Dont forget to do a laundry too. And swipe the floor.

And yassss, YOU NEED TO COOK. CO CO CO COOOKKKK..
That's  not my interest hahahaha..
I dont have passion in cooking. Sorry mr.future husband.


Do your work. Manage your life and time cause there's no mother to remind you

"ADIKKKK!!!! BACA BUKU LA NAK PERIKSA."

"ADIKKK, MANDIIIII DAH MAGHRIB NI"

"Laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa,tak mandi lagi ?"

"ADIKKKK BANGUNNNNNN BACCCAAAAA BBUUUUKKKUU"

"MashaAllah!!!!!! Tak bangun lagi ?!" 


The thing is jiwa kena kental beb !! That's not easy. When i was 14, i cry almost everyday because i miss my mom so much. When i was sick, i hugged her photo and do all the things that she always do for me. Everyday i see her, calling me, talking to me, smiling.. Ahh all of her doings hurts me so much at that time...


Mom, to let you know this.

Living far from you doesn't mean that i dont love you. Plus, my love for you is growing biggerrrrr and biggerrrr and i keep on missing you. And the most important is this thing has taught me how to appriciate you so i will talk to you with full of love-politely. I love you more than i love myself. Yass, more than everything and my biggest fear is losing you. I know mom, that time will come. But even for 100th years, i will never ready. At all. I don't want to see you in the condition that i couldn't talk to you anymore. I dont want to cover all of your body and face, i scared if you couldn't breathe. I dont want to read yassin alone. Because i still wanting to hear your voice. ...

Wednesday, 18 May 2016

Perperiksaan Pertengahan Tahun

assalamualaikum,

12:21 aku baru habis study physic. *esok exam physic*Rasa macam kepala aku ni dah sebesar anak Mr. Crab si whale betina tu dek perkembangan otak yang terlalu active sejak sejak ni. 

Series ah... Aku tak suka la macam ni. Kalau boleh exam nak buat sampai setahun. Ha takpe la aku sanggup amik exam sampai tua, dah biasa dah. 

*penulis bertambah geram apabila mood hari lahirnya dicantas oleh exam sejarah*

Dah hampir dua minggu aku bergelumang dengan buku. Aku rasa macam takde entertainment langsung cett.. Balik sekolah, mandi, tengok Mr.Joe Mr.Lawyer sambil makan, pastu  start baca buku sampai tengah malam. Eh kalau aku ada boyfriend pun, agaknya dah lama kena curang empat. Dapat gf gila macam aku ni.

*penulis bertambah hiba apabila terpaksa memendam rindu kat ibu yang tkde masa exam 😭*


Cepat la habis...

Cepat la habis...

Cepat la habis...

Dah settle nanti, aku nak tengok movie puas puas, aku nak qada' tidur aku yang sekarang tak menentu gila, 3 night no days. Hahahha....  

Dan, aku nak baca novel puas puas.

*again.... 😞 buku*

No. No. Novel tu adalah satu entertainment tidak seperti buku teks yang ada kuasa magic bila student buka buku teks terus tertidur 100 tahun. 


Alright. Need to sleep. Bai.. 

Wish me luck 👍🏻 TQ 







Monday, 2 May 2016

Hi May !! Happy Birthday IZZATI

13 MAY WEHH 13 MAY IS COMING !!!

Hee, dah May rupanya. Time flies so so so fast. Pejam celik ha dah 16 tahun. Sikit lagi 20. Kelip kelip lagi dah 80. Wawww..

To be frank lah kan, aku tak la excited sangat nak celebrate birthday izzati tahun ni since on my birthday, aku tengah exam. nak celebrate pedia satg fail exam mati kok gue. Lepas tu pulak aku jenis, nak dekat dekat exam, aku dengan rumah ni bagaikan isi dengan kuku. Ajak la aku pergi London pun, taubat aaaaaaaaaaa, aku tak nak pegi.

Aku akan duduk kat rumah sampai puassss. Tak apa kalau aku tak 24/7 study, ada break ke tengok laptop sat ke, yang penting aku tak menyesal kalau aku tak boleh jawab exam nanti sebab aku pergi berjimba kat Pavi. ( cet, contoh yang curlass).

Pastu kakak aku dua tiga hari ni pelik dia macam lain macam, asyik desak aku ajak pergi Jusco la, library la, nak beli baju la. YA Rabbi,,, aku tak nak keluar paham taknak keluar ?

Kejap kejap dia masuk bilik ajak aku pegi, tak boleh petang , dia ajak malam. Aduh, aku tak leh la. Memang la shopping tu salah satu hobby aku - WINDOW shopping je la kan. Tapi masa masa macam ni, aku sungguh tak terasa nak jejak keluar rumah.


MATI MATI AKU TOLAK.

Bila kepala batu jumpa kepala bata. Sampai ke sudah asyik tark tali. Sampai la petang tadi, aku dah bosan sangat dia asyik desak desak.

HA JOM PEGI! PEGI PUKUL 6 SAMPAI PUKUL 7 BALIK.

15 minit aku dah siap pakai tudung semua. Maka sampai lah kami ke Jusco Shah Alam, seb baik dekat je. Jem pun tak.

Cantik kan ? bunga bunga gittuu.. Kat H&M.
 Dah nama pon pompuan, memberontak je lebih taknak pergi shopping mall la hapa la. Last last, dua helai baju gak aku bedal. hihihihihi opss. Semua kedai yang ada Sales aku masuk. Tu la kalau bab kaum wanita nak boikot pasaraya- memang aku tak percaya . Memang aku tak caya k!



Dinner kat Fish Market

Habis berjimba dengan baju, kami pergi makan.. Al kisah nya, kakak aku beriya iya nak ajak aku keluar sebab nak celebrate birthday. Lohhhh, yeke....

Memamg setiap tahun kat Klang ni, sejak kami tinggal berdua, kami akan celebrate birthday pada satu hari bulan May, yang mewakili kedua dua birthday kami. Ah senang cite, kami combine birthday celebration dalam satu hari.

Yayy, coffee section.

Aku order Mocha. Since aku tak leh blah dengan Latte yang pahit dia pelik sikit. Kiranya Mocha ni slow sikit la pahit tu, tapi still ada rasa kaw coffee. Satu sebab aku suka coffee ni sebab, bila aku hidu aroma dia tu, dapat relax kan aku , lepas tu aku punya minda macam cool sikit la, pernafasan pun akan jadi neutral. Tak bau bende bende busuk dah.

Yang ni portion dia besar gedabak. Jadi, kami tak pilih menu ni. Tengok je la. Nampak macam sedap gak aa.

Angah, nanti nak beli gelas macam ni la, letak kat rumah satu.


Aku order Spaghetti Seafood apa entah. Something macam kerang ? ke Kepah ? Spaghetti dia sedap.. srs. Lagi satu Mushroom. phewwwwww..






posing apakah ? --'


nah. sesi try baju bermula. 

Sekian cerita hari ini.. 


Letter, 

Dear Izzati, 

Just a few days left, and you'll be 16. You've been through a lot of crisis and problems before. Even now, or later. Entah la, life isn't always perfect as you wish . dan jalan yang kau lalui tu tak semudah yang orang sangka.But I really really hope that, the future izzati will not change herself for the good sake of others. Alright. dan good luck untuk spm. Haih, dah besar rupanya aku ni.