Sunday, 28 August 2016

4th challange : Things I miss

Assalamualaikum,

Okay ni topic setelah aku tak tahu nak tulis apo. Lama jugak aku bertapa, termenung fikir apa aku nak tulis. Dah ada topic, idea pula kering. Masalah blogger.. Aku search google semua jawapan macam hampeh " Things boyfriend does to you" " Who is my boyfriend" " song that remind you to your boyfriend" 

APAKAH.

First time Mr. Google tak berguna ehee. Kalau hampa semua ada idea apa yang aku patut tulis, sila lah bagi tahu saya ya. 

Okay, masa kanak kanak dulu, banyak sangat benda kita buat kan ? Paling kerap ialah pecahkan gelas mak, lepastu lari keluar rumah sebab takut kena marah. Semua benda nakal nakal kita buat.

Perkara paling nakal aku pernah  buat ialah aku naik bukit dengan abang angkat aku tak bagitahu mak aku hahah. Masa tu aku enam tahun. Bnda tu paling WIN la hahah. 

Kat kawasan rumah aku dulu, asalnya kawasan bukit. Dalam bukit tu ada Istana Raja Bersiung yang dah lama tak guna. Lama, berapa ratus tahun dah. Lepastu kawasan tu ditarah sbb nak buat rumah. Tapi masih ada la bukit, sungai apa semua.

So banyak la benda nakal yang aku boleh buat hahaha.

Dulu, aku tak kawan dengan perempuan tau HAHAHA, izzati kecik kecik dulu batak gila. Nak kawan dengan perempuan, kena yang lagi tua drpd aku. Lepas tu taknak pakai skrit. Mak aku beli skirt kat aku, aku nangis gila gila sebab taknak pakai. Fuh *pick nose*

Benda yang paling aku rindu nak buat ialah keluar main dengan abang angkat aku. Hahaha.. Banyak gila benda aku buat dengan dia lepastu kengkawan dia masa aku dalam lingkungan 5-7 tahun. Aku memang paling rapat dengan dia la, kalau dalam seminggu macam tu, 5 hari aku p rumah dia, lepak apa semua dengan keluarga dia. Keluarga dia dengan keluarga aku rapat sebelum aku lahir lagi. So tu lah. Kalau lepak, mama selalu hidangkan donut, karipap, kuih apa semua, aku dengan bangkat aku dah makan kenyang2, terus kami lesap...

Kami pernah kutip duit raya dalam hijan naik basikal. Mula mula tu en, steady je kutip duit raya satu taman. Jenis datang masuk rumah, ambil satu kuih minum air, tunggu duit, pastu blah. Dia bawak aku naik basikal, masa 5 tahun apa la sangat aku reti ?.. Selain crusing kat salah seorang kawan dia.. HAHAHA ops.Tetiba hujan turun lebat gila, tapi semua berkeras taknak balik. Jadi sama sama lah kita main lopak air ye. 

Tempat kami selalu lepak, kat bangunan kosong depan rumah dia. Ade lah benda kami main, kalau dia takde kawan masa tu, aku ajak dia main masak masak. Aku ada beli pisau lipat, lepas tu dalam bangunan tu kami buat macam rumah la, ada satu bahagian tu jadi dapur, lepas tu celling rumah yang kat bumbung tu kan, kami patahkan letak atas batu lepas tu nyalakan api, aku pun potong la sayur, goreng atas tu.. Emmmm, sedap. 

Lagi satu, belakang taman tu ada sungai, sungai tu kat bawahh, jadi ada la macam dusun apa semua. Mak aku mmg melarang keras aku p situ. Tapi ada satu hari tu banjir, lepas tu dia ajak aku p main air banjir kat situ. Hahaha, paling best en, naik basikal, lepas tu pecut lalu kat air, AIR PUN MERCIK. fuh macam drift dah. Lagi best kalau kena kawan.   

Dulu, ramai kawan dia y aku crush on hahahhaa, mana ada kawan dia budak budak, semua masa tu darjah 5 la, darjah 4 la.Aku sorang je 6 tahun hahaha lol. Ada satu hari tu, kawan dia yang paling handsome tu turun main sekali, kebetulan dia ajak aku. Aduhh. Malu gila aku nak keluar. Kalau aku jatuh ke apa malu la dia tengok. Tapi aku berkeras jugak, aku wajib keluar. Dah tu aku pun fikir la, aku nak pakai baju apa, tee shirt buruk sangat. Dann, aku teringat ada gaun purple mak aku bagi, aku tak pernah pakai lagi. So aku excited la pakai. Sekali, dorang ajak aku main lompat basikal. Apak ah. Hahahhahaah. Tau tak lompat basikal ? Yang terbalikkan basikal tu lepas tu main lompat2, tak pun main pusing rantai dia buat cendol. Jadi, aku pun terpaksa la lompat sambil kepit kepit ayu. Fuh, mencabar, mesti muka aku cem monster masa tu. 

Ha, tak pun. Aku selalu pegi rumah dia tengok DVD lepas tu main game kereta. Aku ingat lagi, aku memang fail main game kereta masa tu, PS2. Berapa kali kena ajar pun tak reti lagi. Kalau aku drive, nak pusing stereng sikit je. SIKIT JE. Tapi dia punya pusing tu, kiri kanan divider aku langgar. Stress. Lagi lagi kalau main game perang. Hahahhaha, game start 2 saat aku dah mati. 

Lepas tu, aku pernah panjat pokok. Pokok apa entah kat belakang rumah dia. Tapi kalau kat rumah aku, aku selalu panjat pokok jambu. Acah acah hking, lepas tu lompat dari atas. 

Kitaorang pernah masuk longkang sebab nak cari ikan. 

Pernah main perang perang dalam sawah, semua berguling dalam jerami. Aduhh.. Hahahaha

Paling banyak main game, kalau ramai orang nak join. Ramai ramai main tuju kasut. Kalau main benda tu, dan nasib aku malang. Aku akan kena shoot daripd lelaki dengan balingan yang kuat, dan kasut tu seberat 1kg diperbuat dari getah pure, dan tepat mengenai belakang aku. Fuhhhh, sakit weh T.T 
bila dah kena tu, rasa macam nak melompat sampai langit ke tujuh. 

Izzati tak main barbie ya dulu . Hiks. 

*****

Tapi bila dah besar, makin renggang la, dengan sekolah lagi. Tambah tambah sekarang ni, semua dah habis SPM tak tahu p mana dah. Aku je yang masih sesat tak lepas SPM lagi. Hmm... Rindu zaman tak belajar Kimia, duduk rumah keje pecahkan gelas, kira maths 1+ 2 = 12, minum air paip masa puasa, kayuh basikal lepas tangan dan dikira sebagai hero tapi tak sampai 20 saat basikal jatuh. 

Dulu, everything is possible. 
Sekarang, apa je aku boleh buat ? 

Tuesday, 23 August 2016

That soft hearted girl

Assalamualaikum,

I always wondering why should I update all my activities in instagram of course and also in blog. THAT SHOULD BE MY PRIVACY.  Well, certain people are strong enough to keep all the problems, happiness in her mind. Macam suka duka lara semua is like SS la, sedih sendiri, syok sendiri. But for me, I am not that strong. Plus, aku a type of suka express apa yang aku rasa, if aku benci, maka muka kebencian akan terpapar di wajah aku, if aku malu so muka, mata, senyuman semua ambil peranan, and if aku suka, maka terpancarlah wajah kebahagiaan. Same goes to this blog, aku tak boleh nak fake jadi cool apa semua. What you read is what I feel at that time. Ha senangkan ?

Anyhow, aku dah cuba untuk jadi macam COOL like so HIPSTER, BUT IN THE SAME TIME RELAX apa semua. Especially in writing, tapi beb takleh, kennot. Aku ada adore a few person yang bila tulis blog, kata kata dia fuuhhhh. Nampak macam seolah olah dia tak jiwa kacau macam aku ni ha, tulisan campur aduk semua. Tak sastera langsung ! 

But nah! I can't be other person. 

Aku akui, I have so many weakness, unseen weakness especially sejak sejak aku berjauhan dgn mak aku ni. Aku banyak sangat fake, like 'oh steady la, mak aku dok jauh dgn aku pun takde hal la beb.  Ni namanya challange in life. Apa life kau tak best langsung duduk dgn parents'

Tapi, mak dgn ayah aku jatuh motor minggu lepas pun aku nangis nak nak. Dah la tak boleh balik. Weiii, jiwa kacau weii. Aku susah hati level 999. Nak exam pun tak tenang hati. Asyik fikir pasal dorang, nak makan pun tak lalu sampai gastric. Dalam kepala otak ni asyik fikir nak balik je. 

Somehow, semua kelemahan aku ni, aku tutup dgn benda benda kasar. 

Wah cane nak explain ni.

Contoh la kan, bila aku minat kereta ni, aku explore lots about cars. Aku dapat kekuatan which is boleh cover aku punya cengeng ni. Of cos la boleh cover kan ? Sbb orang nampak someone y suka kereta ni, cool steady. So, aku berharapan yang bila aku ada interest yang mendalam terhadap kereta ni, aku boleh jadi izzati yang stronger daripada dulu. Maknanya takde la aku nk nangis je memanjang. Hahahaah..

So that's all.. Sesi mengenali aku dah tamat. 

Chaw ..



Monday, 22 August 2016

A letter to Nurihan

My dearly friend,

Happy Sixteenth Birthday. I've waited this day for so long to celebrate it with you. And I hope what I've planned before will successfully make you happy and smile again.

There's nothing much to a friend except to see them happy with the way they are. My happiness is being at school, chatting with friends, making silly jokes, laughing and so on. And one of my happiness is you.

Jihan,

I always wanted to see you. YOU. Means the real you, the happy Jihan, the talkative Jihan, and easy going, the cheerful Jihan, the troublemaker Jihan, the korean Jihan and many many more.

We used to be a happy couple friend. We did lots of crazy things, we shared lots of problems.

Whatever is your problem, please be don't be sad. Everyone has their own problem too. Jihan,everybody will be tested by Allah SWT. But in other way, Allah will grant you with other thing which is 100 times better than your problem. Just be patient and trust 'this happens because Allah loves you' .

If I am your reason, I'm sorry. I am not a concern friend of you. My bad, I've done so many things that hurt you.

Birthday girl, we all want you to be happy .











Wednesday, 17 August 2016

Down by math




NAH ! SO TRUE !!!

16 tahun aku hidup, never get along with maths wei. Whatever happens. IT WILL NEVER PLEASED ME.

Math ni seolah olah ex aku yang aku paling benci nak jumpa, tapi aku cuba nak pulihkan keadaan somehow keadaan jadi makin tegang dan akhirnya kami bergaduh lagi dan it will never end though.

Math skills of a person will significantly improve for half a year, if you electrically shock his/her brain


Stressnya MasyaAllah ..

Some people are born to be good at math while some are destined to fail at it from their very birth - according recent studies

Wednesday, 10 August 2016

Between two things

For years,
I live in dilemma,

Too many things hit me hardly,
Mess up my plan,
Push me to do things that I don't want to.

I don't know whom to blame,
For all things happened to me,
Isn't anyone's fault.

Magic here is.
I am the one who ruin my own life.

You know,
Sometimes, someone deserve a better life than ours.
A help from us may change their lives.
And a sacrifie from us may brighten their lives.
Even though, we need to mess up our life.

Because..
We life, for people.
We life for someone we love,
We're happy when they are too.

But Allah S.W.T is fair enough,
He granted me everything that I didn't ask to,
But I realise I need it .

And now,
For 3 years, I keep my mind mess.
Without strength, fall down and get up by myself,
Cry and let tears stop by itself ,
Hurted but no ones know.

Suddenly,
Allah grant me, someone that I can depend on.
Without his knowing, he is actually gives me strength.
Every word he says, makes me feel calmer .
Telling him my problem is like throwing my bruden away,

Alhamdulillah,
At least I have someone that I can hold to.

Not much but only a bit strength for my unseen weakness .

Thank you .. So much.