Saturday, 24 September 2016

Final is soo near

Assalamualaikum,

One week before final start. Hugh. Nervousnya. Aku harap cantik la result aku nanti, Aamiin. Sakit mata tengok C dgn D hahahaha apatah lagi E. So far, aku cuma tak boleh pick up Chemistry dengan Add Maths. The rest.. Okay dan insyaAllah will be okay. Even aku spend the whole time dengan Chemistry, but aku masih tak paham chemistry apa lagi dia nak wey ?

And after the final ends. Spm starts.. And my holiday also starts...

One and half month left..
How do I say good bye to what we had,

The good times that made us laugh outweigh the bad
I thought we'd get to see forever but forever's gone away
It's so hard to say goodbye to yesterday

I don't know where this road is going to lead

All I know is where we've been and what we have been through
If we get to see tomorrow, I hope it's worth all the wait
It's so hard to say goodbye to yesterday

And I'll take with me the memories to be my sunshine after the rain

It's so hard to say goodbye to yesterday
And I'll take with me the memories to be my sunshine after the rain
It's so hard to say goodbye to yesterday
It's so hard to say goodbye to yesterday

Pinjam lagu Jason Marz jap. Ehehe..

Somehow, next year is a new start..
It wouldn't be same..
Like this year are. 

so..
If you says 'meet and apart is a tradition'
I do say 'it's hard to say goodbye to yesterday'
Because yesterday was a good day to live as. 

I wouldn't say anything.. Only hope to meet again someday. Cuma, y sedihnya after SPM aku next year, aku terus head to Kelantan. Entah bila aku datang sini lagi.. So, can you see it's actually a fake hope hahahhaha ? 

P/S : Aku lupa y aku patut cakap pasal exam hahahhahahahah... Lol zatiii..


Saturday, 17 September 2016

Sayangku Kapten Mukhriz ke Descendants of The Sun ?

Assalamualaikum,

Tahun ni kan famous dengan cerita tentera dengan doctor sampaikan warga warga tentera pun rasa bangga dengan pekerjaan mereka. Fuhh *pick nose* Yelah, at least dapat membuka mata perempuan perempuan di luar sana yang abang sado askar ni takde lah kayu sangat. Dorang pun pandai bercinta apa, sweet lagi uolls. Dah la smart , badan tough, berani, ha sape taknak kan kan kan ? *wink wink*

Aku tak nak.

Ya kecuali aku.

Smart tu memang la saya nak. Siapa taknak suami smart en. Tapi kerja askar ni, wahh too dangerous. Aku ni nanti kahwin sebab nak dijaga, ada masa susah senang together gather bukan untuk ditinggal sampai berbulan bulan then balik rumah, '' Eh rumah aku dah jadi istana la !! " " Ehh, bini aku nak beranak rupanya " . Then, aku kat rumah dok fikir dia ni selamat ke tak, penat ke apa. Wahh susah hati weh.

Tapi aku faham la, masing masing kan ada cita cita sendiri. Aku tak halang, tapi... untuk kawin dengan askar nanti memang aku tak nak la.

Tahu kenapa ?

Sebab ayah aku polis, then abang ipar aku askar. Dua dua badan beruniform. So, aku dah tahu dah macam mana.

Okay, so the thing is.

14 September hari tu, abang ipar aku bertolak ke Lubnan atau Lebanon for a year sebab bertugas kat sana.

Here's some information.

Lebanon ni negara yang terletak di antara Israel dengan Syria. Buat masa sekarang Lebanon masih aman lagi, cuma back years Lebanon pernah kena attcak. Ha, nak cerita lebih pun saya bukan tahu sangat. so, boleh check sini



Cantik weh srs T.T katanya kat sana angin sepoi sepoi bahasa and sejuk je. even padang pasir tapi sejuk. Yang pergi sana semua kena culture shock. Okay ini srs macam DOTS kat Uruk. Ingat tak yang dekat OR kat sana, Joong Ki pegang pistol arah kat Arabian tu kan ? Then Song Hye Kyo tolak President ke apa tah masuk bilik OR .... ?

WEH CHARMING GILA YANG TU AAAAAAA T.T


And lagi satu scene tuu yang kat bangunan lama yang kawan dia (dah jadi musuh) letak bomb kat Song Hye Kyo tu then Joong Ki tembak bahu perempuan tu and terus grab dia. Lepas tu, dia peluk perempuan tu and tembak kawan dia aka musuh sambil tangan kiri tutup mata Song Hye Kyo.

Anyonyonyonyo saya terharu.

Okay okay sudah.



Gambar ni aku paling sedih tengok. If I was you, kak... Huh tak mampu saya. Semestinya aku pergi meraung kat tengah tengah lapangan terbang sambil cakap

'' Abanggg patah balik !!! Jangan terbang !!!!!  T.T "

Kuatnya kakak aku tak nangis... Okay la nangis tapi macam sobs sobs ja. Takde la sampai bengkak mata. Kalau aku la en, siap sedu sedu lepas tu menangis sampai terduduk pegang tiang sambil meraung.





Ya la weh, dia macam berat nak lepaskan isteri dia. Jalan nak naik tangga pun lambat lambat, dia jadi orang last sekali, lepas tu jalan kejap pandang belakang, jalan sikit lagi dia pandang pulak.

wahhh saya takleh ah macam ni, sensetif.

Therefore , aku tak nak askar. Sekian..






















Sunday, 4 September 2016

Landasan Agama Allah

Assalamualaikum,


Hati ni, dah lama jauh dari hati Allah.

Hakikatnya..


Beriman tak sampai berapa lama, bila datangnya benda yang menghasut. Mula lah lupa makna bertakwa. Istiqamah apa semua. 


Hati ni ibu kepada segala racun. Hati ni jugak yang menghancurkan tembok maruah sebagai perempuan Islam. Tak lupa, yang menghalalkan benda yang haram pakai hukum hati sendiri. 


Aku pernah, nak istiqamah jadi baik luar dalam. Nak elak daripada benda tu, nak elak daripada benda ni. Tapi, akhirnya aku buat jugak. Istilah istiqamah tu hilang lesap macam tu ja. 


Entah apa la masalah syaiton nirajim ni. Aihh. 


Beribadat pun, hanya anggota badan yang bergerak. Hati entah fikir sampai mana. Tak pernah nak terkesan dengan nasihat tentang agama, ayat al quran. 


Hati aku hampir keras. Asyik fikir pasal dunia. 


Betul kata orang.


Keadaan kita.

Kawan kita.

Keluarga kita.

Semua tu yang mempengaruhi iman kita.


Kita takkan boleh berdiri tanpa ada yang papah.


Baik seorang kawan tu, maka baik lah kita. Buruknya seorang kawan tu, maka buruk lah kita.


Nak tahu kenapa ? 


Cuba eksperiment ni. 


Pergi dekat kumpulan kaki gossip, borak dengan dorang sampai seminggu. Tengok apa perubahan kita.


Kemudian, pergi dekat kumpulan usrah, borak dengan dorang sampai seminggu. Tengok apa perubahan kita. 


Macam mana sekalipun.


Allah ni, yang paling perihatin daripada segalanya. 

Allah yang pertama boleh kesan perubahan kita.

Allah paling take care pasal kita. 

Sayangnya kat kita, sampaikan berkali kali kita berpaling dari agamaNya, tapi berkali kali juga dia tarik kita supaya kembali ke jalan y betul.


Dia tahu, kita dah jauh sangat. Asyik ingat dunia. Buat semua tak khusyuk, ahh kira hati dah tak ada dalam agama. Masa tu, Allah hadirkan seseorang, sekejap je, tak lama. Sekadar untuk menyentuh hati kita. Tapi kesannya, sangat dalam.


Tu maknanya, hidayah Allah ni, keliling kita. Sentiasa Allah. Ibaratkan, Allah bukan perhati kita dari langit, tapi macam kat sebelah. Dekat sangat. 


Cuma, penerimaan hati tu masalah



Saturday, 3 September 2016

Novel

Assalamualaikum,

Since past 3 years, aku ada mengarang novel. Alah, saja nak isi masa lapang dengan berimaginasi en, nampak couple sweet sikit, ha aku masukkan la dalam novel aku tu. So far ada banyak ah novel aku dah karang, tapi semuanya bab 1 --'

Cuma ada satu novel ni aku SAYANG sangat hero lelaki tuu. Sebabnya aku create dia as yang gentleman, macho apa semua. Memang dalam banyak banyak watak lelaki yang aku wujudkan, dia la yang paling charming, sweet talker macam macam ah.

Nama dia Iqbal Harris.

Jadinya, setelah dah banyak idea aku curahkan pada novel ni.. Satu hari, aku reset handphone tapi aku lupa nak back up semua data.

MASYAALLAH

MASYAALLAH

MASYAALLAH


Aku fed up. Srs aku fed up. Sia sia semua pengorbanan imaginasi aku yang bernas ni.

Huhyhhygygbybbuhuji!$!:.3)?:38.!):!.)3:)-:?3.)8?3:7).?3:6;3.?/4;,(6?34;6(;34664(;;,?3(??2,)?8).!38$.'edjiimxokeqxmo